Lege nr. 45/2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei
din 06/03/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 169 din 09/03/2007
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27 din 29 martie 2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 314 din 7 aprilie 2006, cu urmatoarele modificari si completari:
1.
Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 41, cu urmatorul cuprins:
"Art. 4
1. - (1) Pentru vechimea in munca, judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti beneficiaza de un spor de vechime calculat la indemnizatia de incadrare bruta lunara, corespunzator timpului efectiv lucrat in program normal de lucru, astfel:
- de la 3 la 5 ani - 5%;
- de la 5 la 10 ani - 10%;
- de la 10 la 15 ani - 15%;
- de la 15 la 20 ani - 20%;
- peste 20 ani - 25%.
(2) Sporul de vechime in munca se plateste cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea in munca si se ia in calcul la acordarea, recalcularea si actualizarea pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale, precum si a oricaror alte drepturi ce se determina pe baza veniturilor salariale."
2. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care poseda titlul stiintific de doctor sau doctor docent beneficiaza de un spor de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, care se acorda de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat."
3
. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - Indemnizatiile de incadrare brute lunare si celelalte drepturi ale judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora si ale magistratilor-asistenti se stabilesc, dupa caz, de ministrul justitiei, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii sau de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu exceptia cazurilor in care prin lege speciala sau prin prezenta ordonanta de urgenta se prevede altfel."
4.
Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si cei din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt salarizati potrivit nr. crt. 6-13 de la lit. A din anexa, in raport cu functiile pe care le detin sau cu care sunt asimilati potrivit legii.
(2) Salariul de baza pentru specialistii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism se stabileste potrivit nr. crt. 28 de la lit. A din anexa. Specialistii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism beneficiaza si de celelalte drepturi salariale prevazute de lege pentru functionarii publici. Specialistii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism beneficiaza si de prevederile art. 23.
(3) Salariul de baza se stabileste potrivit nr. crt. 31 de la lit. A din anexa pentru agentii de politie judiciara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, nr. crt. 28 pentru ofiterii de politie judiciara, nr. crt. 27 pentru sefii de birou si nr. crt. 26 pentru sefii de serviciu. Ofiterii si agentii de politie judiciara din Directia Nationala Anticoruptie beneficiaza de drepturile prevazute in anexa nr. 4 la Ordonanta Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 353/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Ofiterii si agentii de politie judiciara, precum si specialistii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism beneficiaza in mod corespunzator de drepturile prevazute la art. 13.
(5) Indemnizatiile de incadrare brute lunare sau salariile de baza brute, precum si alte drepturi salariale ale personalului din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie se stabilesc de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit legii."
5. La articolul 13, alineatul (2) se abroga.
6. La articolul 13, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins: "(3) Prevederile alin. (1) se completeaza, dupa caz, cu reglementarile aplicabile personalului din institutiile publice."
7. La articolul 14 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum si alte categorii de personal salarizate potrivit prezentei ordonante de urgenta, delegate sau detasate in sistemul penitenciar, beneficiaza pe durata delegarii sau detasarii si de drepturile prevazute de legile speciale pentru activitatea desfasurata efectiv in penitenciar."
8. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Judecatorii si procurorii numiti, in urma concursurilor, in functii de conducere in cadrul instantelor si parchetelor isi pastreaza indemnizatia si celelalte drepturi salariale corespunzatoare functiei de executie pe care o detin, daca acestea sunt mai favorabile."
9. La articolul 16, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Asistentii judiciari beneficiaza in mod corespunzator de drepturile prevazute la art. 41, 5, 7, 18, 24 si 25."
10. La articolul 23, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, in conditiile art. 22, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii. Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza. Compensarea nu se acorda in cazul in care contractul de inchiriere este incheiat cu rude de gradul I sau II. In situatii exceptionale, determinate de inexistenta unui fond locativ adecvat in localitatea unde isi desfasoara activitatea, contractul de inchiriere poate avea ca obiect o locuinta situata in alta localitate din circumscriptia aceluiasi tribunal."
11. Dupa articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 241, cu urmatorul cuprins:
"Art. 24
1. - La plecarea in concediu de odihna, personalul salarizat potrivit prezentei ordonante de urgenta are dreptul, in conditiile legii, pe langa indemnizatia de concediu aferenta acestei perioade, si la o prima de concediu egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara din luna anterioara plecarii in concediu. Indemnizatia de concediu si prima de concediu se platesc cumulat, cu cel mult 5 zile inaintea datei plecarii in concediu. In cazul in care concediul de odihna se efectueaza fractionat, prima de concediu si indemnizatia de concediu se acorda o singura data."
12. La articolul 25, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, in activitate sau pensionari, beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate."
13. Articolul 26 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Absolventii, la incadrarea ca judecatori, procurori sau personal asimilat acestora, imediat dupa terminarea studiilor superioare juridice sau, dupa caz, a Institutului National al Magistraturii, in unitati din alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza de o indemnizatie de instalare egala cu indemnizatia de incadrare bruta lunara corespunzatoare functiei in care sunt incadrati.
(2) In cazul in care absolventul este incadrat intr-o unitate din mediul rural, indemnizatia va fi egala cu doua indemnizatii de incadrare brute lunare.
(3) Prin ordin al ministrului justitiei sau al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa caz, se poate aproba acordarea indemnizatiei prevazute la alin. (2) si in cazul incadrarii in localitati in care atragerea juristilor se face cu dificultate.
(4) Cel care a beneficiat de acordarea indemnizatiilor prevazute la alin. (1)-(3) este obligat sa isi exercite functia in care a fost numit in unitate pentru o perioada de cel putin 2 ani. In cazul nerespectarii acestei obligatii, drepturile acordate potrivit alin. (1)-(3) se restituie."
14. La articolul 27, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(2
1) Daca pierderea totala sau partiala a capacitatii de munca a survenit din alte cauze decat cele prevazute la alin. (1) si (2), neimputabile salariatului, persoanele din categoriile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta vor beneficia pe perioada invaliditatii, la cerere, in conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, de o pensie egala cu 80% din indemnizatia de incadrare bruta lunara avuta la data survenirii invaliditatii. La data indeplinirii conditiilor prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarii pensiei de invaliditate pot solicita pensie de serviciu."
15. Articolul 28 va avea urmatorul cuprins: "Art. 28. - In caz de deces al judecatorului, procurorului, personalului asimilat acestora si magistratului-asistent, membrii familiei care au dreptul, potrivit legii, la pensie de urmas primesc pe o perioada de 3 luni echivalentul indemnizatiei de incadrare brute din ultima luna de activitate a celui decedat."
16. Dupa articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 301, cu urmatorul cuprins:
"Art. 30
1. - (1) Judecatorii, procurorii si personalul de specialitate juridica, membri ai unor comisii de examinare, de solutionare a contestatiilor ori de organizare a unor examene sau concursuri, sunt remunerati prin plata cu ora pentru timpul efectiv lucrat in cadrul acestor comisii.
(2) Calculul tarifului orar pentru plata membrilor comisiilor prevazute la alin. (1) se face luandu-se in considerare indemnizatia de incadrare lunara bruta a functiei in care este incadrat cel in cauza.
(3) Drepturile prevazute la alin. (1) se impoziteaza separat.
(4) Membrii comisiilor prevazute la alin. (1), care se deplaseaza in alta localitate decat cea in care isi au locul de munca, beneficiaza de diurna, cheltuieli de transport si cazare, potrivit legii."
17. Articolul 35 se abroga.
18. Articolul 39 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 39. - Valoarea de referinta sectoriala prevazuta in anexele nr. 2, 4 si 5 la Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu majorarile si indexarile ulterioare, se majoreaza cu 4% incepand cu data de 1 aprilie 2006, fata de nivelul din luna martie 2006, si cu 5% incepand cu data de 1 septembrie 2006, fata de nivelul din luna august 2006."
19. La anexa, litera B va avea urmatorul cuprins:
"B. Coeficientii de multiplicare pentru personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si
pentru personalul de specialitate din Scoala Nationala de Grefieri
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
|Nr. | | |
|crt.| Functia | Coeficient de multiplicare |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 1. |Secretar general in aparatul Consiliului Superior al |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 8 |
| |Magistraturii, director general in cadrul Ministerului | |
| |Justitiei, consilier al ministrului justitiei | |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 2. |Secretar general adjunct in aparatul Consiliului Superior |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 9, |
| |al Magistraturii |majorat cu 0,250 |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 3. |Director la directii de specialitate juridica din cadrul |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 9 |
| |aparatului Consiliului Superior al Magistraturii si | |
| |Ministerului Justitiei, directorul Institutului National | |
| |al Magistraturii, directorul Scolii Nationale de Grefieri | |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 4. |Director adjunct la directii de specialitate juridica |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 10 |
| |din Ministerul Justitiei sau din aparatul Consiliului | |
| |Superior al Magistraturii, director adjunct al Institutului | |
| |National al Magistraturii, director adjunct al Scolii | |
| |Nationale de Grefieri | |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 5. |Inspector sef in Ministerul Justitiei si in Consiliul |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 9 |
| |Superior al Magistraturii | |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 6. |Inspector sef serviciu in Consiliul Superior al |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 10,|
| |Magistraturii |majorat cu 0,250 |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 7. |Inspector in Ministerul Justitiei si in Consiliul Superior |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 10 |
| | |al Magistraturii |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 8. |Sef serviciu de specialitate juridica |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 11 |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
| 9. |Sef birou de specialitate juridica |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 12 |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
|10. |Personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 13,|
| |si procurorilor cu peste 3 ani vechime |19, 24, 28 |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
|11. |Personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 29 |
| |si procurorilor cu 1-3 ani vechime | |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
|12. |Personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 31 |
| |si procurorilor cu 0-1 an vechime | |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
|13. |Personal de instruire de specialitate juridica la |Coeficientul de multiplicare prevazut la lit. A nr. crt. 13,|
| |Scoala Nationala de Grefieri |19, 24, 28-31" |
+----+-------------------------------------------------------------+------------------------------------------------------------+
Art. II. - (1) Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie beneficiaza de toate drepturile stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari prin prezenta lege, de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 503/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de drepturi stabilite expres pentru acestia prin alte acte normative.
(2) Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism beneficiaza de toate drepturile stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari prin prezenta lege, de Legea nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de drepturi stabilite expres pentru acestia prin alte acte normative.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR PRESEDINTELE SENATULUI
BOGDAN OLTEANU NICOLAE VACAROIU
Bucuresti, 6 martie 2007.
Nr. 45.
Comentarii articol (0)