Atât impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, cât si contribuţiile sociale se declară prin intermediul formularului 112 - “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”. Documentul se depune până în data de 25 a lunii pentru luna precedentă (septembrie, în cazul nostru) de către:
- persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
-
următoarele instituții nominalizate de Codul fiscal:
- Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
- Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin casele de asigurări de sănătate subordonate;
- unităţile trimiţătoare, pentru personalul român trimis în misiune permanentă în străinătate, inclusiv pentru categoriile de personal trimise în misiune temporară sau permanentă în străinătate.
- persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
- persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, precum și orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
De asemenea, formularul 112 trebuie depus pentru trimestrul precedent (al treilea din 2016) de către contribuabilii prevăzuți la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal. Concret, plătitorii de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor ce sunt obligaţi să achite, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, sunt:
- asociaţiile, fundaţiile sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice;
- firmele plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv;
- microîntreprinderile care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv;
- persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii liberale şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care deţin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.
Formularul 112 se completează, potrivit normelor în vigoare, cu ajutorul programului de asistenţă al ANAF și se transmite prin portalul e-guvernare.ro.
Amenzile pe care le riscă angajatorii ce nu virează contribuţiile
Pe lângă raportare, angajatorii trebuie să şi achite obligaţiile declarate în formularul 112. De altfel, Codul de procedură fiscală stabileşte că nereţinerea de către plătitorii obligaţiilor fiscale a impozitelor şi contributiilor cu reţinere la sursă, precum şi reţinerea şi nevărsarea acestora în totalitate constituie contravenţii şi se sancţionează în funcţie de cuantumul sumelor.
Concret, potrivit art. 336, alin. 2, lit. f) - h) din actul normativ citat, pentru obligaţiile fiscale sustrase la plată care nu depăşesc valoarea de 50.000 de lei, amenzile sunt cuprinse între:
- 1.000 şi 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi firmele mici;
- 4.000 şi 6.000 de lei pentru firmele mijlocii şi mari.
În cazul sumelor sustrase de la plată mai mari de 50.000 de lei, dar care nu depăşesc 100.000 de lei, amenzile sunt cuprinse între:
- 4.000 şi 6.000 de lei pentru pentru persoanele fizice şi companiile mici;
- 12.000 şi 14.000 de lei pentru societăţile încadrate în rândul contribuabililor mijlocii şi mari.
În fine, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei, amenzile vor fi cuprinse în următorul interval:
- 6.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice şi societăţile mici;
- 25.000 şi 27.000 de lei pentru firmele mijlocii şi mari.
Neplata impozitelor reţinute de angajatori nu mai este infracţiune
Până în vara anului trecut, neplata la timp a impozitelor şi contribuţiilor reţinute angajaţilor la sursă era încadrată ca faptă penală şi se putea pedepsi cu închisoarea.
Totuşi, prin intermediul Deciziei Curţii Constituţionale (CCR) nr. 363/2015, publicată pe 6 iulie anul trecut în Monitor, articolul nr. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, adică exact temeiul legislativ care reglementa ca infracțiune și impunea o pedeapsă cu închisoarea de la unu la şase ani pentru reținerea și nevărsarea cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă, a fost declarat neconstituțional. Prin urmare, în acest moment, patronii şi administratorii firmelor care încalcă prevederile legale în acest sens riscă doar amenzile menţionate anterior, nu şi pedeapsa cu închisoarea. Mai multe detalii despre decizia CCR găsiţi aici.
Notă: Pe lângă formularul 112, contribuabilii trebuie să transmită Fiscului până astăzi o serie de alte declaraţii, dar şi să achite mai multe taxe şi impozite, printre care contribuția de asigurări sociale de sănătate aferentă primei rate sau impozitul pe profit aferent trimestrului precedent. În plus, contribuabilii care obțin venituri din activități agricole stabilite prin norme de venit au obligaţia de a achita prima rată a impozitului pe venit. Lista completă a obligaţiilor fiscale ce trebuie transmise până astăzi este aici.
Comentarii articol (0)