Calendarul fiscal pentru luna în curs stabileşte ziua de astăzi ca termen-limită pentru depunerea la ANAF a „Declarației de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România” (formularul 092).
După cum reiese chiar din denumirea documentului, obligaţia depunerii revine contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România. Prin urmare, aceştia sunt obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.
Între contribuabilii vizaţi de transmiterea către Fisc a formularului se regăsesc entitățile înregistrate în scopuri de TVA, indiferent dacă ele sunt sau nu plătitoare de impozit pe profit, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale.
Persoanele impozabile obligate să își schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declarație de mențiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare care generează această obligație, și vor utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent și pentru anul următor.
Conform Codului fiscal, contribuabilii au trimestrul drept perioadă fiscală dacă au o cifră de afaceri definită mai mică de 100.000 de euro. În schimb, perioada fiscală este luna atunci când cifra de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere, depășește plafonul de 100.000 de euro, calculat în funcție de cursul de schimb al BNR, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.
Codul fiscal prevede că, pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
- prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
- a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de taxă;
- prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
Declarația 092 poate fi depusă numai în format tipărit şi se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule toate datele prevăzute. Un exemplar se depune la unitatea fiscală, direct la registratură sau la poștă, prin scrisoare recomandată, iar cel de-al doilea se păstrează de către persoana impozabilă.
În conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, nedepunerea formularului 092 până cel târziu luni constituie contravenție și se sancționează cu amendă, astfel:
- de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari;
- de la 500 la 1.000 de lei pentru celelalte persoane juridice (firmele mici) şi persoanele fizice.
În acelaşi timp, legislaţia în vigoare acordă contribuabililor sancţionaţi pentru nedepunerea la termen a declaraţiei 092 posibilitatea de a achita, în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal de contravenţie, jumătate din valoarea minimă a amenzii.
Notă: Agenda fiscală a lunii noiembrie poate fi consultată integral aici.