Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private a fost publicat vineri în dezbatere publică, astfel că, pentru a se aplica, acesta are nevoie atât de aprobarea Guvernului, cât și de aprobarea Parlamentului. În esență, documentul conține regulile ce vor trebui respectate la plata pensiilor private - denumirea sub care vor fi cunoscute pensiile private și pensiile facultative.
Cetățenii pentru care se plătesc bani la fondurile pensiilor private sau suplimentare vor putea să aleagă, în principal, între pensia viageră și pensia limitată, conform prevederilor documentului. Astfel, pensia viageră va putea să fie o sumă lunară fixă plătită pe viață, o sumă lunară fixă plătită pentru o perioadă limitată de timp sau o sumă lunară fixă plătită pe viață, dar de care va putea să beneficieze, în caz de deces, și soțul supraviețuitor. Referitor la pensia limitată, aceasta va reprezenta o sumă fixă lunară plătită doar într-o perioadă prestabilită de cel puțin cinci și cel mult zece ani.
Dacă pentru o persoană s-au strâns suficiente fonduri pentru obținerea unei pensii viagere, aceasta va putea să opteze doar pentru o pensie viageră. Dacă fondurile nu sunt suficiente pentru o pensie viageră, persoana în cauză va putea să opteze doar pentru pensia limitată. „Un furnizor nu poate refuza o cerere de obţinere a unei pensii private, atât timp cât activul personal net al potenţialului membru este suficient pentru plata unei pensii viagere sau pensii limitate de cel puţin 24% din indemnizaţia socială pentru pensionari, stabilită pentru sistemul public de pensii, valabilă la data efectuării calculului”, este explicat în proiectul de lege.
Pensia privată va fi achitată lunar fie prin intermediul poștei, fie prin virament într-un cont bancar, după cum se va stabili prin contractul pentru plata acesteia. „În cazul schimbării domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, membrul, beneficiarul sau supravieţuitorul păstrează dreptul la pensia privată conform contractului de furnizare a pensiei private încheiat cu un furnizor din România şi aceasta se plăteşte în acea ţară”, este punctat în document.
Fiecare persoană va putea să opteze pentru un furnizor care să le plătească pensia privată, însă numai după îndeplinirea condițiilor legale de pensionare. Dacă nu vor exista destule fonduri pentru ca cetățenii să aleagă o pensie privată, aceștia vor putea să ceară, ca plată unică, toată suma strânsă în contul lor.
Pentru a obține o pensie privată, o persoană va trebui să îndeplinească cerințele de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public (în cazul pensiei private) sau să aibă minimum 60 de ani, să fi fost plătite pentru ea cel puțin 90 de contribuții lunare și fondurile să permită obținerea unei pensii facultative minime (în cazul pensiei facultative). Totodată, va trebui semnat un contract pentru plata pensiei private.
Pensia privată și pensia suplimentară sunt sume acordate în plus față de pensia obținută în cadrul sistemului public. Dacă pentru prima persoanele de până la 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii, în cazul celei de-a doua aderarea la un fond de pensii este opțională.
Atenție! Prevederile prezentate NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie aprobate de Guvern, adoptate de Parlament, promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)