Persoanele care dețin vehicule ce trebuie înregistrate sau înmatriculate trebuie să încheie contracte RCA pentru acestea, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, actul ce stabilește noul cadru legal al asigurărilor obligatorii auto. Probabil din eroare, obligația este valabilă și pentru vehiculele cu tracțiune animală.
Mai exact, obligația reiese în mod indirect din definiția legală a vehiculului, în care este precizat în mod expres că sunt scutite de încheierea contractului RCA căruțele ce nu trebuie înregistrate la autorități.
Definiția veche a vehiculului (Legea nr. 136/1995): | Definiția nouă a vehiculului (OUG nr. 54/2016): |
---|---|
„Orice mijloc de transport, cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, excepție făcând cele care se deplasează pe șine, bicicletele sau vehiculele cu tracțiune animală.” | „Mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare.” |
În ciuda acestei prevederi, Codul rutier impune, în prezent, înregistrarea căruțelor, astfel că nu putem vorbi de asemenea vehicule scutite de obligația înregistrării. Prin urmare, asta înseamnă că proprietarii de căruțe trebuie să încheie și ei polițe RCA.
„Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere (...), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București, care, prin compartimentele de specialitate, țin și evidența acestora”, dispune Codul rutier.
Referitor la obligația căruțelor de a avea asigurare obligatorie, reprezentanții ASF au precizat că este vorba de o eroare și că normele ordonanței RCA vor clarifica prevederile actului normativ emis de Guvern.
„Normele RCA, care urmează a fi adoptate în scurt timp, în urma finalizării procesului de consultare publică, vor lămuri toate aspectele legate de implementarea OUG nr. 54/2016. În privința informației conform căreia trebuie încheiate contracte RCA și pentru vehicule cu tracțiune animală (de exemplu, căruțele), cel mai probabil vorbim despre o eroare materială, care urmează a fi discutată în contextul finalizării normelor de aplicare a ordonanței de urgență”, scrie într-un comunicat publicat recent.
Trebuie menționat că, potrivit normelor de tehnică legislativă, un act emis pentru aplicarea unui act de rang superior nu poate schimba o prevedere deja stabilită prin acesta din urmă.
Comentarii articol (0)