avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RCA Moped
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RCA Moped

Buna,

as dori sa stiu daca legea prevede asigurare RCA pentru mopede.
Am fost oprit in trafic, iar Politia mi-a solicitat asa ceva ... nu aveam si am primit un avertisment, amenda fiind 1000 RON minim.

Cautand pe [ link extern ] :

Art.76. - (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila în caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.


Prin urmare cine are dreptate ?
E cumva textul de lege invechit pe acel site ?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: bugsbunny_ro , utilizator 16:19, 28 Iunie 2012
Este o lege separata care reglementeaza asigurarile auto obligatorii, daca o sa te uiti atent pe procesul verbal ai sa vezi ca articolul la care ai fost sanctionat nu e din OUG 195/2002 REP.
Multumesc de informatie.
Ceea ce scrie pe PV e absolut indescifrabil.
Respectiva lege e parte din codul rutier ?
Nu, e o lege separata. Poti sa o cauti pe net daca te intereseaza in mod expres.
Noul cod rutier prevede la Art. 76:astfel:

(1) Vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.

(2) Politia rutiera dispune masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate in trafic, eliberand dovada fara drept de circulatie.

(3) Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute la alin. (2), politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.

Judecati singur situatia!

Noul cod rutier nu a intrat in vigoare. Legea 136 reglementeaza asigurarile RCA.

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie auto inmatriculate primarie ariana03 ariana03 Buna ziua, as dori sa stiu daca exista ceva prevederi legale actuale, prin care sa existe obligativitatea autovehiculelor inregistrate la primarie de a avea ... (vezi toată discuția)
Auto inmatriculat strainatate poate fi condus in romania peste 90 zile? Ana_Steflea Ana_Steflea Buna ziua , Daca ma poate ajuta cineva as vrea sa stiu daca pot conduce un autoturism inmatriculat in strainatate mai mult de 90 de zile de la introducerea ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera ioanlada ioanlada in ultimul timp au aparut autoturisme cu numar galben pe care scrie un numar si numele comunei care a emis acest numar aceste autoturisme circula fara ... (vezi toată discuția)