avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... asigurare obligatorie auto inmatriculate primarie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

asigurare obligatorie auto inmatriculate primarie

Buna ziua, as dori sa stiu daca exista ceva prevederi legale actuale, prin care sa existe obligativitatea autovehiculelor inregistrate la primarie de a avea polita de asigurare obligatorie si inspectie tehnica.

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ola-nicolas , utilizator 10:41, 25 August 2022
Conform dispozitii in vigoare sunt obligatorii asigurarea RCA si ITP in cazul vehiculelor care circula pe drumurile publice
Daca insa este vorba despre vehicul care nu este utilizat pe drumurile publice, nu sunt necesare asigurarea si ITP-ul

ynocentta a scris:

Conform dispozitii in vigoare sunt obligatorii asigurarea RCA si ITP in cazul vehiculelor care circula pe drumurile publice ...

Sunteti doar un utilizator oarecare, sau aveti si o calitate care poate oficializa raspunsul dv?! Eu cunosc posesori de vehicole cu tractiune animala (caruta cu cal/cai) care si-au inmatriculat atelajele la primariile din raza de domiciliu si care nu platesc si nu au platit niciodata RCA. Apoi formularea pe care am citat-o mai sus este cel putin lipsita de profesionalism - apropos de "avocatnet.ro". Poate ca ne-ati putea preciza care sunt acele dispozitii (legale) in "vigoare". Dar un pieton care impinge sau trage un carucior pe un drum public, are obligatia de a plati RCA?! Dar un fermier care isi conduce vaca (zilnic) catre pasune pe un drum public, trebuie sa plateasca RCA?! Toate regulamentele aplicabile circulatiei pe drumurile publice ii considera pe acestia participanti la trafic. Mai sunt si alte exemple. M-as multumi insa sa primesc raspuns pentru cel putin unul dintre cazurile luate in consideratie in aceasta postare. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2022
ola-nicolas, utilizator
Vad ca nu se oboseste nimeni sa raspunda problemei ridicate initial de utilizatorul @ariana03. In postarea mea anterioara am dat niste exemple exceptate de la plata RCA pe drumurile publice (caruta cu tractiune animala, caruciorul impins sau tras de pietoni si animalele conduse pe drumurile publice). Ca sa personalizam si mai mult discutia precizez ca in 2021 am inmatriculat la primarie un triciclu electric de tipul Volta Tuk-Tuk cu un singur loc si greutatea maxima admisa de 630 kg. Vehiculul are viteza limitata la 25 km/ora. Prin comparatie, o caruta cu cai are fara incarcatura o greutate comparabila. Daca vizitiul isi mana caii la trap, atunci ma lasa mult in urma cu triciclul meu. Un biciclist (pedalier) care sprinteaza pe o portiune de drum, ma depaseste de asemenea in viteza. Care este ratiunea atunci, ca nici caruta cu tractiune animala, dar nici bicicleta nu sunt supuse la obligatia de a plati RCA, in timp ce mie nu mi s-a eleiberat numarul de inmatriculare, decat dupa ce am platit o asemenea polita RCA?!
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2022
ola-nicolas, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 132 din 2017
Articolul 3 Obligativitatea încheierii contractului RCA
Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2022
latka, moderator
Cuvantul cheie este autovehicul.
ola-nicolas a scris:
Care este ratiunea atunci, ca nici caruta cu tractiune animala, dar nici bicicleta nu sunt supuse la obligatia de a plati RCA, in timp ce mie nu mi s-a eleiberat numarul de inmatriculare, decat dupa ce am platit o asemenea polita RCA?!

Alte discuții în legătură

Conducere pe drumurile publice motocultor catalinuxxl catalinuxxl Bună seara . Posed un motocultor de 7,5cp plus o remorca confectionata manual .Motocultor ul sau remorca nu sunt inregistrate la primarie , nu au certificat ... (vezi toată discuția)
Rca moped bugsbunny_ro bugsbunny_ro Buna, as dori sa stiu daca legea prevede asigurare RCA pentru mopede. Am fost oprit in trafic, iar Politia mi-a solicitat asa ceva ... nu aveam si am ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea carutelor la primarie luticus luticus Este necesara inregistrarea carutelor la primarie pentru a circula pe drumurile publice ? (vezi toată discuția)