avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... asigurare obligatorie auto inmatriculate primarie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

asigurare obligatorie auto inmatriculate primarie

Buna ziua, as dori sa stiu daca exista ceva prevederi legale actuale, prin care sa existe obligativitatea autovehiculelor inregistrate la primarie de a avea polita de asigurare obligatorie si inspectie tehnica.

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ola-nicolas , utilizator 10:41, 25 August 2022
Cam multa emfaza pentru niste prostii si minciuni, asa ca mai pun o data legislatia:

OUG 195/2002
21. moped - autovehicul care face parte din categoria mopedelor potrivit Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013. Este asimilat mopedului cvadriciclul ușor, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013;
Articolul 76
(1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, conform legii.
(2) Poliția rutieră dispune măsura reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovada fără drept de circulație.
(3) Dacă deținătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia, după 30 de zile de la data aplicării măsurii prevăzute la alin. (2), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului.

Legea 132 din 2017
Articolul 2
.......................
4. asigurat - proprietarul sau utilizatorul unui vehicul sau unui tramvai a cărui răspundere civilă delictuală este preluată contractual de un asigurător RCA în baza contractului RCA valabil pentru prejudiciile produse terțelor persoane din accidente de vehicule/tramvaie;

Articolul 3 Obligativitatea încheierii contractului RCA
Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18.

Ordin 1501/2006
Capitolul V Înregistrarea vehiculelor
Articolul 23
(1) Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile ușoare așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum și tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală ...

Si unde ma rog ati specificat toate aceste lucruri, mai sus?! Mie mi se para ca asta seamana mai mult a "emfaza". Oricum, multumesc pentru ultimele specificatii. Acuma intr-adevar chestiunea a devenit clara. Asta nu inseamna ca este chiar totul ok. Am vazut accidente pe drumurile publice, in care au fost implicate carute si in care pagubele provocate de acestea tertilor, au fost foarte insemnate. Ganditi-va, ca o caruta incarca de regula (cartgo) cel putin 1000 kg, la care se adauga cele 250... 300 kg proprii vehiculului. La limita, atunci cand mopedul meu este incarcat la maximum cu un cargo de 400 kg (incluzand si conducatorul) el nu depaseste 630 kg, adica jumatate din masa potentiala a unei carute. Inca raman la parerea mea ca aceste tipuri de vehicole nu trebuie exceptate de la obligativitatea platii RCA, sau in caz contrar legea este discriminatorie si intr-adevar ar trebui supusa unui proces de verificare - nu neaparat constitutionala. Daca in urma unui astfel de proces se stabileste ca o caruta nu trebuie sa plateasca RCA, atunci in mod logic si moral, trebuie exceptate si mopedele. Sau (ca alternativa), ar trebui scoasa obligativitatea inmatricularii / inregistrarii mopedelor.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2022
ola-nicolas, utilizator
Hmm ! Inseamna ca atunci cind am citat din OUG 195/2002 si v-am dat ultima versiune a legii in link, cu ceva mesaje inapoi, se cheama ca nu se pune. Puteati citi tot textul legislativ, nu numai art. 12.
Cind v-am citat initial din legea 132/2017, despre obligativitatea RCA, iarasi nu se pune.
Puteati sa dati un search pe google sa vedeti cam cit e o asigurare RCA la un moped si aflati ca se fac astfel de asigurari.

Altfel, tot eu sunt "vinovat" , nu ? Daca aveti probleme cu discriminarea din lege, sfatul meu ramine valabil, contactati avocatul poporului pentru sesizare de neconstitutionalitate, alta varianta nu-i. Doar daca aveti pile politice la vreun partid la putere, sa schimbe legea in parlament.
[ link extern ] /

Nu-i emfaza si nu-i la misto.


latka a scris:Inseamna ca atunci cind am citat din OUG 195/2002 si v-am dat ultima versiune a legii in link ...
Este posibil. Ati mai dat un citat din l. 132/2017, art 3 privind obligativitatea RCA, dar articolul respectiv este plin de generalitati si de confuzii. Asadar, consider speta rezolvata si sper sa ramanem prieteni, in ciuda unor asperitati verbale de ambele parti. Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere pe drumurile publice motocultor catalinuxxl catalinuxxl Bună seara . Posed un motocultor de 7,5cp plus o remorca confectionata manual .Motocultor ul sau remorca nu sunt inregistrate la primarie , nu au certificat ... (vezi toată discuția)
Rca moped bugsbunny_ro bugsbunny_ro Buna, as dori sa stiu daca legea prevede asigurare RCA pentru mopede. Am fost oprit in trafic, iar Politia mi-a solicitat asa ceva ... nu aveam si am ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea carutelor la primarie luticus luticus Este necesara inregistrarea carutelor la primarie pentru a circula pe drumurile publice ? (vezi toată discuția)