avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Auto inmatriculat strainatate poate fi condus in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Auto inmatriculat strainatate poate fi condus in Romania peste 90 zile?

Buna ziua ,
Daca ma poate ajuta cineva as vrea sa stiu daca pot conduce un autoturism inmatriculat in strainatate mai mult de 90 de zile de la introducerea lui in tara ? De asemenea , care este sanctiunea daca auto in cauza nu are nici asigurare ? Este doar amenda sau dosar penal?
daca nu aveti asigurare platiti o amenda si se retin numerele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare .

Art.76. - (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii.
(2) Poliţia rutieră dispune măsura reţinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovadă fără drept de circulaţie.

Art.82. -
(4) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie.
Multumesc pentru raspuns ! Citisem undeva pe net despre faptul ca ar fi infractiune dupa noile modificari din ianuarie dar este posibil sa fi vazut doar un proiect de modificare a codului rutier . Oare gasesc undeva online noul cod rutier actualizat ca sa nu mai pun aici intrebari ?


[Mesaj editat - Pentru a posta un nou mesaj în topic folosiţi butonul "Răspunde", nu butonul"Citează"]
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, 2013

[ link extern ]
Multumesc mult !:thumbup:

Cu scuzele de rigoare :
La articolul 82 punctul 4 din ordonanta 195/2002 se spune ca : " Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie."
Eu inteleg de aici ca au dreptul ( adica "pot fi" asa cum zice textul legii) sa circule autoturismele care sunt asigurate si doar pentru o perioada de maxim 90 de zile .
Apoi la articolul 84 , punctul 4 se spune : " Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani."
Din cele doua texte de lege eu inteleg faptul ca daca nu ai auto asigurat nu ai dreptul sa il conduci in Romania ( nu-l poti conduce asa cum zice legea) si comiti o infractiune .
Poate gresesc eu dar asa pricep ...
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
ce se intelege la art. 85/4 prin faptul ca un autovehicul inmatriculat in alt stat nu are drept de circulatie in Romania?

inseamna ca a depasit termenul maxim de 90 de zile prevazut la art. 82/4 de la intrarea in tara!

aceasta situatie va mai fi valabila probabil pana la intrarea Ro in Schengen ptr ca atunci nu va mai exista restrictia de 90 de zile.



[Mesaj editat - pct. 2.3 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Procura auto cerveneanu cerveneanu Sal!! Sunt nou pe acest forum si imi cer scuze daca am gresit locul in care scriu. Am o rugaminte la cunoscatori Intentionez sa achizitionez o masina ... (vezi toată discuția)
Dosar penal rca expirat adrian6969 adrian6969 buna am fost oprit in trafic de politia de frontiera si au depistat ca nu aveam rca si itp valabil si miau facut dosar penal retinut permis de conducere fara ... (vezi toată discuția)
Dețin un autoturism cu numere de spania. pot circula în românia, până la înmatriculare, dacă am asigurare românească? adryanoo_boy adryanoo_boy Asa cum reiese si din titlu , vreau sa va-ntreb daca pot circula cu un auto cu nr de Spania pe drumurile din Romania , in vederea inmatricularii. Am facut ... (vezi toată discuția)