Buna ziua ,
Daca ma poate ajuta cineva as vrea sa stiu daca pot conduce un autoturism inmatriculat in strainatate mai mult de 90 de zile de la introducerea lui in tara ? De asemenea , care este sanctiunea daca auto in cauza nu are nici asigurare ? Este doar amenda sau dosar penal?
daca nu aveti asigurare platiti o amenda si se retin numerele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare .
Art.76. - (1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii.
(2) Poliţia rutieră dispune măsura reţinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovadă fără drept de circulaţie.
Art.82. -
(4) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie.
Multumesc pentru raspuns ! Citisem undeva pe net despre faptul ca ar fi infractiune dupa noile modificari din ianuarie dar este posibil sa fi vazut doar un proiect de modificare a codului rutier . Oare gasesc undeva online noul cod rutier actualizat ca sa nu mai pun aici intrebari ?
[Mesaj editat - Pentru a posta un nou mesaj în topic folosiţi butonul "Răspunde", nu butonul"Citează"]
Cu scuzele de rigoare :
La articolul 82 punctul 4 din ordonanta 195/2002 se spune ca : " Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care au sediul sau domiciliul în România, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioadă de maximum 90 de zile de la introducerea acestora în ţară, dacă sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulaţie."
Eu inteleg de aici ca au dreptul ( adica "pot fi" asa cum zice textul legii) sa circule autoturismele care sunt asigurate si doar pentru o perioada de maxim 90 de zile .
Apoi la articolul 84 , punctul 4 se spune : " Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani."
Din cele doua texte de lege eu inteleg faptul ca daca nu ai auto asigurat nu ai dreptul sa il conduci in Romania ( nu-l poti conduce asa cum zice legea) si comiti o infractiune .
Poate gresesc eu dar asa pricep ...
Procura auto
cerveneanu
Sal!!
Sunt nou pe acest forum si imi cer scuze daca am gresit locul in care scriu.
Am o rugaminte la cunoscatori
Intentionez sa achizitionez o masina ... (vezi toată discuția)