Cele mai uzuale amenzi întâlnite de către inspectorii de resurse umane sunt cele care se referă la munca prestată fără forme legale, astfel spus, „munca la negru”, și cele cu privire la nerespectarea prevederilor legale ce reglementează Registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal). Astfel, pentru a evita amenzile, angajatorii trebuie să respecte obligația încheierii contractului individual de muncă și termenele de raportare referitoare la Revisal.
Munca la negru, sancționată cu până la 20.000 de lei
Conform Codului muncii, angajatorii care primesc la muncă, fără contract individual de muncă, până la cinci persoane riscă amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată în această situație. De asemenea, nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară este sancționată cu amendă de la 300 la 2.000 de lei.
Totodată, trebuie spus că, dacă un angajator ține fără acte peste cinci persoane, deja nu mai vorbim de amenzi contravenționale, ci de pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală. Obligația încheierii contractului individual de muncă în formă scrisă, în limba română, revine angajatorului, astfel că acesta n-are nicio scuză dacă inspectorii constată o asemenea ilegalitate.
Inspectorii muncii pot sancționa o firmă chiar dacă încheie contracte individuale de muncă, însă dacă nu reușește raportarea lor prin Revisal în timp util. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 500/2011, pentru netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză, amenda poate fi de 10.000 de lei pentru fiecare persoană, dar fără ca amenda totală să depășească 50.000 de lei.
Neregulile din Revisal pot fi sancționate cu până la 5.000 de lei
O amendă în valoare de 3.500 de lei, dar nu mai mare de 5.000 de lei, poate fi aplicată și companiilor nu tocmai responsabile, care transmit în Revisal date eronate/incomplete, care alterează sau șterg datele din registru sau care intervin în mod neautorizat asupra aplicației electronice.
Refuzul de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă registrul de evidență în format electronic și dosarele personale ale salariaţilor, necompletarea elementelor contractului individual de muncă, precum și netransmiterea registrului în termenele legale sunt alte fapte de natură contravențională. Acestea se pot sancţiona cu amendă de la 5.000 la 8.000 de lei.
De asemenea, potrivit HG nr. 500/2011, pentru refuzul angajatorului de a elibera salariatului copii după documentele existente în dosarul personal sau înscrierile referitoare la persoana în cauză, precum şi un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, amenda este cuprinsă între 300 şi 1.000 de lei.
Până la 3.000 de lei amendă pot primi angajatorii care împiedică salariații să participe la grevă sau care îi obligă să muncească în timpul grevei, se arată în Codul muncii. Și refuzul înregistrării demisiilor din partea salariaților este sancționat cu amenzi de până la 3.000 de lei.
Nerespectarea zilelor libere, sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei
Nu rămâne fără sancțiune nici nerespectarea de către angajator a zilelor libere nelucrătoare prevăzute de Codul muncii. Dacă vor să evite aceste amenzi, cuprinse între 5.000 si 10.000 de lei, angajatorii trebuie să acorde liber în următoarele zile:
- 1 și 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române;
- prima și a doua zi de Paște;
- 1 mai - Ziua Muncii;
- 1 iunie - Ziua Copilului;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Andrei;
- 1 decembrie - Ziua Națională a României;
- 25 și 26 decembrie - prima și a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Companiile care vor să evite amenzile vor ține cont și de plata orelor suplimentare, precum și de acordarea repausului săptămânal. Legislația muncii îi obligă pe angajatori să țină și evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat și de a supune controlului inspecției muncii această evidență ori de câte ori este solicitată. Cei care nu se achită de aceasta obligație sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.
Sinteza de mai sus face parte dintr-o campanie informativă specială, dedicată domeniului HR, dezvoltată de AvocatNet.ro, în parteneriat cu Persons România, agenție integrată de resurse umane. Toate articolele publicate în cadrul campaniei sunt disponibile pe pagina de autor a partenerului nostru. |
Comentarii articol (0)