Începând cu data de 1 decembrie, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă a devenit 15 lei. Mai precis, până pe 30 noiembrie Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă prevedea o valoare nominală maximă de 1,5 lei, însă valoarea individuală poate fi indexată semestrial de către Ministerul Muncii, astfel că ea ajunsese efectiv, de-a lungul anilor, la 9,57 de lei.
În aceste condiții, deoarece dispozițiile legale nu sunt tocmai clare, în spațiul public a apărut o dilemă: Ce valoare ar trebui să aibă efectiv un tichet de masă, începând cu data de 1 decembrie? Problema a fost rezolvată parțial odată cu apariția Ordinului Ministerului Muncii nr. 2218/2016, într-un număr de miercuri al Monitorului Oficial.
Concret, actul normativ stabilește că, pentru luna noiembrie a semestrului II al anului 2016, valoarea nominală a tichetului de masă poate fi de cel mult 9,57 de lei - aceeași valoare ce a fost valabilă pentru semestrul I. Iar pentru perioada decembrie 2016 - aprilie 2017, valoarea nominală a unui tichet de masă poate fi de maximum 15 lei.
Totuși, deși formularea folosită exprimă faptul că angajatorii trebuie să respecte doar valoarea maximă (adică să nu dea tichete cu o valoare individuală mai mare de 15 lei), nu se lămurește dacă aceștia ar trebui să respecte și o valoare minimă. În acest sens, AvocatNet.ro a solicitat un punct de vedere oficial al Ministerului Muncii, entitate care ne-a explicat că, atât timp cât angajatorii respectă valoarea maximă individuală de 15 lei, tichetele de masă pot avea orice valoare ce se situează de la acest prag în jos.
„(...) valoarea minimă a tichetului de masă se stabilește de către angajator, conform posibilităților proprii, în limita sumei cu această destinație prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat. Prevederile legale în vigoare reglementează numai valoarea maximă a tichetului de masă, care nu poate depăși cuantumul de 15 lei cu începere de la 1 decembrie 2016”, este punctat în răspunsul primit de la Serviciul comunicare și mass-media al ministerului.
Așadar, pentru perioada decembrie 2016 - aprilie 2017, angajatorii pot stabili orice valoare nominală a tichetelor, dacă se încadrează în 15 lei. De exemplu, un angajator poate decide să dea tichete cu o valoare individuală de 15 lei, iar un alt angajator poate decide să dea tichete cu o valoare individuală de 1 leu.
Acordarea tichetelor de masă este opțională
Legislația permite angajatorului să acorde propriilor salariați o alocație individuală de hrană sub forma tichetelor de masă, însă numai dacă vrea acesta.
„Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocației individuale de hrană reglementate de prezenta lege și sunt suportate integral pe costuri de angajator”, scrie în Legea nr. 142/1998. Tichetele de masă tipărite se distribuite lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare, iar valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar, tot în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare.
„Tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic, și trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană”, mai prevede documentul indicat.
În fiecare lună, salariații pot să folosească un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care sunt prezenți la muncă. Acestea sunt exclusiv pentru plata mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare și nu pot fi folosite altfel.
Important! Pentru semestrul II al anului 2016, începând cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare acordate sub formă de tichete de creșă a rămas identică cu cea stabilită pentru semestrul I (440 de lei), conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 2162/2016.