Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pentru salariați a fost majorată semnificativ în decembrie 2016, aceasta ajungând de la 9,57 la 15 lei, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 2.218/2016. Astfel, angajatorii sunt obligați să respecte această valoare maximă în perioada ianuarie - aprilie 2017.
Cu toate că formularea folosită în legislație indică faptul că angajatorii au de respectat doar valoarea maximă, nu este clar dacă aceștia au de respectat și o valoare minimă. Din acest motiv, Ministerul Muncii a explicat anul trecut, la cererea redacției noastre, că, atât timp cât angajatorii respectă valoarea maximă individuală de 15 lei, tichetele de masă pot avea și orice altă valoare de sub acest prag.
„(...) valoarea minimă a tichetului de masă se stabilește de către angajator, conform posibilităților proprii, în limita sumei cu această destinație prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat. Prevederile legale în vigoare reglementează numai valoarea maximă a tichetului de masă, care nu poate depăși cuantumul de 15 lei cu începere de la 1 decembrie 2016”, scria în răspunsul primit de la minister.
Cu alte cuvinte, un angajator poate să acorde tichete de masă cu o valoare individuală maximă de 15 lei, însă aceasta nu este singura ce poate fi folosită efectiv. Mai precis, o firmă poate alege să acorde tichete cu o valoare individuală de 1 leu, 5 lei sau 10 lei, de exemplu, dacă așa dorește.
Tichetele de masă nu sunt obligatorii
Acordarea de tichete de masă pentru propriii salariați este o opțiune, nu o obligație, pe care au angajatorii, potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă. Concret, tichetele reprezintă o alocație individuală de hrană.
„Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocației individuale de hrană reglementate de prezenta lege și sunt suportate integral pe costuri de angajator”, scrie în actul normativ. Tichetele de masă tipărite sunt distribuite lunar (în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare), în timp ce valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar (în aceeași perioadă).
„Tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic, și trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană”, este explicat în lege.
Lunar, angajații au voie să folosească un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care sunt prezenți la muncă. Alocația de hrană este doar pentru plata mesei sau pentru cumpărarea produselor alimentare, astfel că acestea nu pot fi folosite pentru a achiziționa alcool sau tutun, de exemplu.
Comentarii articol (11)