Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMâine au loc alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă că putem să susținem, prin votul nostru, promisiunile electorale pe care un candidat sau altul le-a făcut pentru următorul exercițiu parlamentar. Noi ne-am hotărât că este cazul să facem o trecere în revistă a principalelor promisiuni fiscale înscrise în programele de guvernare ale candidaților. Ce-am găsit? Taxe care dispar cu totul, un salariu minim de 2.000 de lei, creșe și grădinițe pentru angajați, alocații de 200 de lei și tot mai multe facilități pentru firme.
Articolul continuă mai jos
Duminica aceasta alegem senatorii și deputații care - măcar teoretic - vor sta în slujba noastră, a celor care i-au ales și a celor care nu i-au ales, pentru următorii patru ani. Motiv pentru care ne-am gândit să facem o scurtă sinteză a tuturor promisiunilor fiscale pe care partidele și alianțele politice candidate le-au înscris în programele lor de guvernare și care pot fi consultate, în primul rând, pe paginile de internet ale acestora.
Așadar, ce ne-au promis candidații în privința impozitului pe venit, a taxelor, a contribuțiilor datorate statului sau în privința salariilor și pensiilor, spre exemplu?
Partidul Social Democrat (PSD) a prevăzut eliminarea impozitului pe venit pentru salariații și pensionarii care câștigă sub 2.000 de lei (brut), medici și persoane care lucrează în domeniul tehnologiei informației, precum și o reducere a impozitului pe venit până la 10% pentru cei care câștigă peste 2.000 de lei (brut). De asemenea, PSD mai vizează și eliminarea impozitelor pe terenuri agricole, pentru anumite categorii de autoturisme, motociclete, microbuze, autobuze și autovehicule de transport al mărfii.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) dorește introducerea unei scheme de impozitare a veniturilor prin care familiile cu copii să beneficieze de impozite reduse proporțional cu numărul de copii. Astfel, în viziunea UDMR, impozitul pe venit datorat de familiile cu doi copii ar fi cu 4% mai mic, cei cu trei copii ar datora impozit redus cu 6%, iar cei cu patru copii (sau mai mulți) să beneficieze de o reducere de 8% la plata impozitului pe venit. Și Partidul Național Liberal (PNL) vine cu o propunere similară și propune reducerea la jumătate a impozitului pe venit pentru părinții care au trei sau mai mulți copii, dar numai până la vârsta de șapte ani a acestora.
PNL însă vrea să scoată din schemă orice impozitare pentru pensionari și propune eliminarea impozitării tuturor categoriilor de pensii. În principiu, se propune generalizarea cotei de 16% pentru toate tipurile de taxe și impozite (impozitul pe profit, cel pe venit, pe dividende și a tuturor taxelor pe muncă), reducerea cu 50% a numărului de taxe și impozite și pune accentul pe eliminarea taxei pe stâlp.
La capitolul eliminări de taxe însă, PSD vine cu cea mai îndrăzneață propunere - eliminarea a aproximativ 100 de taxe - pe care a și transpus-o, de altfel, cu câteva săptămâni în urmă, într-un proiect de lege care a sfârșit prin a fi contestat la Curtea Constituțională de către președintele țării.
Partidul Stejarilor (PS) intenționează să introducă o cotă de 80% pentru impozitarea veniturilor nedeclarate.
În fine, Partidul Mișcarea Populară (PMP) ne promite, în linii mari și fără să precizeze vreo cifră, reducerea fiscalității și supraimpozitării muncii.
Partidul Ecologist Român (PER) propune o măsură drastică ce ar trebui să vină în ajutorul cetățenilor, dar și al producătorilor interni: taxa pe valoarea adăugată (TVA) să fie scoasă pentru produsele bio și cele tradiționale.
PNL propune TVA de 16%, iar PSD prevede reducerea TVA la 18%, precum și eliminarea taxei la vânzarea de locuințe și reducerea TVA-ului pentru publicitate la 9%. O propunere interesantă este a celor de la UDMR, care vor scăderea TVA de la 20% la 9% în cazul tuturor utilităților publice, după modelul facturilor de apă potabilă.
PNL mai prevede introducerea taxării inverse a TVA pentru carne, precum și introducerea a două cote diferite a taxei: una pentru alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale și cărți, iar alta pentru serviciile turistice, transportul în comun și alte produse.
În privința contribuțiilor la asigurări sociale și de sănătate (CASS), PSD promite eliminarea acestuia pentru pensionari, precum și pentru persoanele cu activități independente - cărora li se promite și eliminarea contribuției la șomaj. În plus față de aceste modificări, CASS va fi plătit de la buget pentru familiile cu venituri mai mici de 1.250 de lei lunar și în care nimeni nu este salariat. De asemenea, CASS va fi plătit de la buget pentru soțul/soția aflat(ă) în întreținere pentru familiile cu venituri cuprinse între 1.250 și 5.000 de lei lunar.
Persoanele care sunt și salariat și persoană fizică autorizată (PFA) - și care mai încasează, eventual, și venituri din chirii/drepturi de autor - trebuie să plătească, potrivit legislației în vigoare, contribuții la sănătate și la pensii pentru fiecare dintre aceste surse de venit. Partidul Stejarilor intenționează să remedieze această situație prin stabilirea unor plafoane maxime care să fie realiste și proporționale cu serviciile publice primite, fără să se mai creeze avantaje doar pentru cei cu venituri foarte mari.
În general, majoritatea candidaților s-au axat pe simplificarea birocrației în relația cu autoritățile fiscale și nu numai, în sensul că s-a propus reformarea relației dintre contribuabil și autorități. În acest sens, PNL promite că plata obligațiilor fiscale se va face "cu un click", că vom avea mai puține formulare de completat și mai puține drumuri de făcut.
Atât UDMR, cât și Partidul România Unită (PRU) au propus o creștere a salariului minim pe economie la 2.000 de lei până în 2020. PSD a venit însă cu o propunere ceva mai temperată, respectiv cu o creștere a salariului minim de până la 1.750 de lei în ianuarie 2020. De asemenea, aceștia au mai prevăzut o creștere medie a salariilor bugetarilor de 56%, precum și adoptarea legii salarizării unitare la bugetari. Tot UDMR mai propune și indexarea cu 25% a salariilor din învățământ.
Nici pensiile nu sunt uitate de candidații noștri: PSD intenționează să ridice nivelul pensiei minime garantate la 640 de lei până la începutul lui 2018 și promit creșterea cu 60% a punctului de pensie, până în 2020.
În privința alocațiilor de stat pentru copii, PNL propune suma de 200 de lei pentru toți copiii (în contextul în care suma actuala este de 84 de lei), dar cu mențiunea că această creștere se va face prin acordarea unor tichete sociale - și care să poată fi folosite pentru a cumpăra rechizite, haine, alimente ș.a.m.d.
USR se preocupă însă mai mult de tăierea unor venituri de pe liste și propun anularea pensiilor speciale (pe lângă ridicarea imunității parlamentare pentru anumite tipuri de activități).
Ideea de insolvență a persoanei fizice ar fi readusă în actualitate, conform promisiunilor PNL, aceasta fiind o prioritate în programul lor de guvernare, reamintind că proiectul de lege care vizează insolvența persoanelor fizice a fost inițiat și depus chiar de liberali, în 2010.
PNL propune termene mai scurte pentru intrarea și ieșirea de pe piață a agenților economici, un impozit pe profit de 16% și facilități fiscale pentru angajatorii care încadrează șomeri și tineri în muncă. De asemenea, partidul mai propune ca angajatorii care au mai mult de 1.000 de angajați în aceeași locație sau angajatorii învecinați care se vor asocia pentru a îndeplini această condiție să primească facilități fiscale pentru a înființa creșe, grădinițe și centre „şcoală după şcoală”, pentru copiii angajaților din respectivele unități.
Partidul Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE) intenționează să îi ajute pe cei care pornesc prima lor afacere prin faptul că vor fi scutiți de impozitul pe venitul salarial și de contribuțiile sociale datorate (ca angajatori), precum și de impozitul pe dividende pentru o perioadă de trei ani. Cu o propunere similară vine însă și UDMR.
PSD, în schimb, propune acordarea unei sume de 200.000 de lei pentru fiecare proiect de start-up al unui antreprenor, iar procedura pentru depunerea și aprobarea proiectelor să fie mult simplificată - potrivit promisiunilor PSD, aceasta s-ar face numai online și ar dura doar o zi.
PS propune ca, pentru sistemul de impozitare a microîntreprinderilor, plafonul să fie majorat până la nivelul cifrei de afaceri de 250.000 de euro.
În fine, PSD aduce în discuție majorarea plafonului pentru opțiunea de înregistrare la plata TVA (pentru IMM-uri și PFA) în două faze: în primă fază, de la 220.000 de lei la 300.000 de lei, prin actualizarea cursului de schimb euro-leu, iar în a doua fază, de la de la 300.000 lei la 1.000.000 lei.
Notă: Partidele ale căror promisiuni sunt incluse în articol au fost alese aleatoriu, astfel încât să fie atât unele cunoscute la nivel național, cât și unele mai puțin cunoscute.
Citește mai mult despre promisiuni electorale, alegeri parlamentare 2016
Comentarii articol (1)