În primul rând, de la 1 ianuarie, microîntreprinderile aplică un sistem de impozitare diferit, în funcţie de numărul salariaţilor. În plus, în anumite condiţii, acestea beneficiază în primii doi ani de la înfiinţare de anumite facilităţi. În al doilea rând, IMM-urile nu mai beneficiază de acele facilităţi pe care le-au avut până de curând la achiziţiile publice, dar nu este exclus ca parlamentarii să decidă reintroducerea avantajelor eliminate de Executiv.
Concret, în continuare puteţi afla despre:
- facilităţile de care nu mai beneficiază din 2016 IMM-urile;
- noul sistem de impozitare aplicabil microîntreprinderilor din 2016 şi avantajele de a-l folosi;
- reducerea plafonului minim, din 2017, la impozitarea microîntreprinderilor;
- aplicarea sau nu a impozitului specific, de la anul, entităţilor încadrate ca microîntreprinderi.
1. Din septembrie, IMM-urile nu mai beneficiază de facilităţi la achiziţiile publice
Din 23 septembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2016, firmele mici care participă la licitaţii publice nu mai beneficiază de reduceri de 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie.
Prin urmare, IMM-urile participă în prezent în aceleași condiții ca ceilalți operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice și a contractelor de concesiune de lucrări și servicii, în condiţiile în care facilităţile acordate până la intrarea în vigoare a actului citat erau considerate discriminatorii, pe motiv că agenţii economici care nu se încadrau în categoria IMM-urilor nu aveau posibilitatea de a beneficia de avantajele amintite.
Pe de altă parte însă, actul emis de Guvern trebuie aprobat prin lege de către Parlament, iar Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat recent proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 58/2016 într-o formă complet schimbată. Astfel, senatorii au scos din cuprinsul documentului articolele care prevedeau eliminarea facilităţilor amintite pentru IMM-uri şi au votat pentru reintroducerea acestora, până în 2030. Totuşi, ultimul cuvânt va aparţine Camerei Deputaţilor, Forul decizional în acest caz.
Notă: Informaţii mai multe sunt aici şi aici.
2. Un nou sistem de impozitare pentru microîntreprinderi
Condiţiile de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinderilor s-au schimbat din data de 1 ianuarie, atunci când, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2015, a fost majorat, de la 65.000 la 100.000 de euro, plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere.
Totodată, firmele mici aplică de la începutul anului un sistem de cote de impozitare cuprins între 1% şi 3%, în funcție de existenţa salariaţilor şi numărul acestora. Astfel, microîntreprinderilor cu cel puţin doi salariaţi li se aplică o cotă de impozitare de 1%, celor cu un singur angajat - o cotă de 2%, în timp ce micilor societăţi care nu au vreun salariat li se aplică o cotă de impozitare de 3%.
În plus, firmele nou-înfiinţate care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată de cel puţin patru ani beneficiază de un impozit de numai 1%, pentru primele 24 de luni de la data înregistrării firmei. Cu condiţia ca societatea să nu se afle în anumite situaţii, precum lichidare, dizolvare ori inactivitate temporară.
Din aceste motive, microîntreprinderea este considerată de mulţi ca fiind forma de organizare cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal. Mai ales în contextul în care regimul fiscal aplicabil persoanelor fizice autorizate s-a înăsprit considerabil, iar multe dintre acestea din urmă au optat să migreze spre micro.
Notă: Mai multe detalii despre impozitarea microîntreprinderilor în 2016 găsiţi aici şi aici.
3. Se aplică impozitul specific şi microîntreprinderilor?
Pe lângă noutăţile legislative intrate în vigoare în 2016, există şi prevederi apărute pe parcursul acestui an, dar care se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie. Este şi cazul Legii nr. 170/2016, ce a fost publicată într-un număr al Monitorului Oficial din 14 octombrie, dar care va intra în vigoare din prima zi a anului următor.
Mai exact, este vorba despre noul sistem de impozitare aplicabil firmelor care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, cele care vor achita de la anul un impozit specific, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității.
Una dintre necunoscutele actului normativ a reprezentat-o, o bună perioadă, aplicarea sau nu a forfetarului şi microîntreprinderilor, în condiţiile în care intenţia legiuitorului a fost de a se aplica, dar modificările succesive ale legii în Parlament și unele artificii de interpretare legislativă au făcut ca, în forma finală, micile afaceri să fie excluse de la aplicarea noului impozit.
Notă: În acest articol am explicat, pas cu pas, istoricul acestei bâlbâieli legislative, de la înregistrarea proiectului de lege în Parlament şi până la publicarea actului în Monitor.
4. Reducerea plafonului minim pentru impozitarea microîntreprinderilor
Micşorarea plafonului capitalului social la înființare, în funcție de care se poate aplica sau nu regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, este o altă măsură publicată pe parcursul lui 2016 şi programată să se aplice începând din 2017.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016, va fi redusă limita capitalului social pentru care se poate alege plata impozitului pe profit, de la 25.000 de euro (aproximativ 112.000 de lei, aşa cum încă este în prezent) la 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).
Prin urmare, de anul viitor, doar entităţile cu un capital social mai mic decât 45.000 de lei vor fi obligate să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. În schimb, dacă îşi vor completa capitalul social pe parcurs, până cel puţin la noul nivel fixat, firmele vor putea deveni plătitoare de impozit pe profit.
Prin aplicarea noilor măsuri, autorităţile urmăresc evitarea situaţiilor întâlnite până acum, în care multe firme care fac investiţii majore nu îşi pot deduce cheltuielile.
Notă: Informaţii pe larg despre noul regim fiscal aplicabil microîntreprinderilor, din 2017, sunt disponibile aici.