Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2016 pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă socială a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 998 din data de 12 decembrie 2016 și se aplică de la data apariției.
Cei care vor să obțină venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorului pentru încălzirea locuinței trebuie să facă o singură cerere și să depună un singur dosar la autorități. Până acum, persoanele interesate erau nevoite să vină cu câte un dosar pentru fiecare dintre cele trei ajutoare sociale.
Modificarea vine în contextul în care pentru acordarea acestor trei beneficii este nevoie de aceleași documente cu privire la componența familiei și veniturile membrilor acesteia. Prin urmare, cei care îndeplinesc toate condițiile pentru cumularea acestora le pot obține prin depunerea unui singur dosar.
De asemenea, așa cum se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul ministerul muncii, simplificarea adusă prin OUG nr. 93/2016 implică și faptul că acum se depun mai puține documente pentru obținerea beneficiilor sociale. Prin urmare, este nevoie de 15-17 acte, spre deosebire de situația anterioară, când erau cerute 52 de documente ce se obțineau de la mai multe instituții.
Venitul minim garantat, ce este reglementat de Legea nr. 416/2001, constă în acordarea ajutorului social lunar, în anumite condiții. Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani, acordată cu scopul de a asigura condiții mai bune pentru creșterea copiilor și pentru a-i încuraja pe aceștia să meargă la școală, potrivit Legii nr. 277/2010. În fine, ajutorul pentru încălzirea locuinței, reglementat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011, reprezintă un ajutor lunar pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece (1 noiembrie - 31 martie).
Ajutorul social nu mai depinde de bursele de merit
O altă măsură de simplificare adusă de OUG nr. 93/2016 privește calcularea venitului net al familiei. Astfel, se elimină de la calcul toate bursele școlare, inclusiv bursele de merit. Până acum, pe lângă alte câteva surse de venit, erau exceptate doar bursele sociale și cele de studiu, bursa de merit fiind inclusă la stabilirea venitului, ceea ce înseamnă că dacă un copil avea rezultate școlare mai bune, familia putea primi mai puțini bani.
De asemenea, spre deosebire de reglementarea anterioară, acum se exclud și sumele primite de copiii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale, acordate în baza Legii educației naționale nr. 1/2011, dar și stimulentul educațional oferit sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate.
Pentru ca o familie să ajungă la nivelul venitului minim garantat, se acordă un ajutor social care să completeze veniturile nete ale acesteia. Prin urmare, cu cât veniturile sunt mai mici, cu atât ajutorul social primit este mai mare. De aceea, este foarte important pentru cei interesați ca la calcularea acestui venit net lunar să se ia în considerare cât mai puține surse de venit.
Modalitatea de calcul a venitului net lunar este aceeași pentru stabilirea ajutorului social, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzire. În prezent, venitul net lunar se calculează ca o sumă a tuturor veniturilor pe care familia respectivă le-a obținut în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv:
- asigurări sociale de stat;
- asigurări de șomaj;
- indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent;
- obligații legale de întreținere și alte creanțe legale.
Nu se iau în calcul la stabilirea venitului următoarele:
- alocația pentru susținerea familiei;
- alocația de stat pentru copii;
- bugetul personal complementar (pentru persoanele cu handicap);
- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli;
- sprijinul financiar cunoscut ca „bani de liceu”;
- veniturile obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri;
- bursele școlare, inclusiv bursa de merit;
- sumele acordate copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale;
- tichetul social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate.
OUG. nr. 93/2016 prevede că, în cazul în care plata ajutorului social a fost suspendată, dacă se dovedește conform verifcărilor efectuate de inspectorii sociali că încă sunt îndeplinite condițiile, banii se vor acorda din oficiu, fără a mai fi nevoie de o cerere a beneficiarului. Tot din oficiu se verifică menținerea condițiilor de acordare a venitului minim garantat, având în vedere că s-a renunțat la cerința depunerii, din trei în trei luni, a documentației doveditoare.
Alocația familiei poate fi obținută chiar dacă unul dintre copii are multe absențe
În ceea ce privește alocaţia pentru susţinerea familiei, ordonanța de urgență a modificat regulile pentru obținerea acesteia. Mai precis este reglementată situația în care un singur copil dintr-o familie cu mai mulți frați are mai mult de 20 de absențe nemotivate pe semestru, care să conducă la scăderea notei la purtare sub 8.
OUG nr. 93/2016 prevede că „acesta este luat în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, dar este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea dreptului, iar alocaţia se va acorda corespunzător numărului de copii din familie care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege”. Concret, doar acest copil este scos de la stabilirea cuantumului acordat familiei, care va primi în continuare ajutor bănesc pentru a-i putea susține pe ceilalți frați la școală.
De exemplu, dacă o familie are trei copii, iar unul dintre aceștia are mai mult de 20 de absențe, acest lucru nu afectează calcularea venitului net pe membru de familie, deoarece vorbim în continuare de o familie cu trei copii, dar cuantumul lunar al alocaţiei se va stabili ca pentru o familie cu doi copii.
Aceeași este situația și în cazul copilului care finalizează cursurile învățământului general obligatoriu și nu a împlinit vârsta de 18 ani sau care repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale, cazuri ce erau prevăzute și în legislația anterioară. Cu toate acestea, părinții pot solicita alocația și pentru acel copil care repetă anul școlar sau care a lipsit nemotivat de mai bine de 20 ori, dar numai după începerea anului școlar/semestrului următor.
De asemenea, o altă noutate constă în faptul că acum beneficiarii se bucură de alocație începând cu luna următoare depunerii cererii, spre deosebire de legislația anterioară, care prevedea că prima lună pentru care se acordă banii este chiar luna depunerii cererii.
Mai mult, dacă se modifică componența familiei sau veniturile acesteia, beneficiarul trebuie să comunice aceasta primarului în termen de 15 zile, în caz contrar riscă o amendă de la 500 la 2.000 de lei. Dacă în urma verificărilor dispuse de primar nu se pierde dreptul la alocație, tot primarul va stabili din oficiu care este noul cuantum. Până acum, beneficiarul trebuia să facă o cerere în acest sens.
Alocația pentru susținerea familiei și nici ajutoarele sociale nu mai pot fi supuse executării silite pentru plata obligațiilor legale de întreținere, ci doar pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.
Notă: În prezent, sunt aproximativ 240.000 de persoane care se bucură de venitul minim garantat, peste 260.000 de beneficiari care primesc alocația pentru susținerea familiei și peste 630.000 de cetățeni care obțin ajutorul pentru încălzirea locuinței, așa cum se arată în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Muncii.
Comentarii articol (3)