Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Viitor pentru tineri”, în cadrul Programului operaţional Capital uman 2014-2020, a fost lansat vineri în dezbatere publică de MFE şi vizează trei regiuni de dezvoltare, respectiv Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia, cărora le sunt alocate 165 de milioane de euro.
Câteva zile mai târziu, mai precis miercuri, instituţia a anunţat, prin intermediul acestui comunicat de presă, lansarea ghidului solicitantului „Viitor pentru tineri (II)”, destinat celorlalte regiuni ale ţării, respectiv Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest şi Sud-Vest Oltenia, cu o finanţare de 236 milioane de euro. În total, alocarea financiară pentru celor două apeluri de proiecte depăşeşte 400 milioane de euro.
Concret, banii vor fi acordaţi cu scopul integrării pe piaţa muncii a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, care n-au un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională ("tineri NEET - not in education, employment or training", aşa cum sunt numiţi). Practic, aceştia vor fi beneficiarii finali (grupuri ţintă) ai proiectelor finanţate, proiecte ce vor fi desfăşurate de anumite entităţi.
„Ghidul lansat astăzi (vineri - n. red.) în consultare marchează un moment important în sprijinirea şi integrarea tinerilor NEETs. Este îngrijorător că în România de azi 2 din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani nu merg la şcoală sau la vreun curs şi nu au loc de muncă. Nu putem ignora acest adevăr şi, pentru rezolvare, am propus o soluţie integrată, care pune laolaltă resurse naţionale şi pe cele europene, iniţiatori din mediul public şi cel privat, corelează politici naţionale şi europene referitoare la tinerii în nevoie”, a declarat Dragoş Dinu, ministrul fondurilor europene, în momentul lansării primei scheme de finanţare.
Aşa cum am precizat deja, celor două ajutoare de minimis le vor fi alocate fonduri în valoare de peste 400 milioane de euro, valoarea maximă eligibilă a unui proiect fiind diferită, în funcţie de regiune. Astfel, se va putea obţine o finanţare neramburabilă maximă pentru un proiect de:
- 2 milioane de euro pentru regiunea Bucureşti-Ilfov;
- 2,5 milioane de euro pentru regiunile Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia;
- 5 milioane de euro pentru regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia.
Aceşti bani vor ajunge la solicitanţii eligibili din următoarele categorii de solicitanţi/parteneri, cu condiţia ca aceştia să asigure formarea profesională personalizată a tinerilor, dar şi consilierea acestora:
- furnizori de formare;
- furnizori de servicii de ocupare;
- furnizori de servicii de evaluare şi certificare a competenţelor;
- sindicate;
- patronate;
- organizaţii non-guvernamentale (ONG-uri) cu activitate relevantă, cazul furnizorilor de servicii sociale sau organizaţiilor de tineret care derulează activităţi de educaţie non-formală şi de voluntariat;
- întreprinderi sociale de inserţie;
- angajatori (firme);
- alte entităţi - direcţii judeţene de tineret şi sport.
Totodată, entităţile solicitante (inclusiv firmele) vor trebui să asigure 5% din finanţarea proiectului, diferenţa de bani urmând a fi acoperită din fondurile europene şi, într-o mică măsură, din cele naţionale. În plus, solicitanţii acceptaţi în program vor trebui să se asigure că grupul țintă va cuprinde, în proporţie de cel puţin 60%, tineri NEET din categoriile "greu ocupabil" şi "foarte greu ocupabil" şi în procent de 40% tineri NEET femei.
Subvenţii acordate firmelor care angajează tineri fără ocupaţie
Printre acţiunile sprijinite în cadrul celor două apeluri se numără şi programele de ucenicie şi stagiile, prin acordarea de sprijin financiar angajatorilor (inclusiv pentru formarea coordonatorilor de ucenicie și a mentorilor) în vederea organizării unor astfel de programe.
În cadrul stagiilor de ucenicie, firmele care încadreaza ca ucenici tineri NEET vor putea primi câte 1.125 lei/lună pentru fiecare ucenic fără studii superioare sau 1.350 de lei lunar pentru cei cu studii superioare. Ucenicia la locul de muncă va avea o durată cuprinsă între unul şi trei ani, în funcție de nivelul de calificare solicitat de ocupația pentru care se organizează schema.
În ceea ce priveşte subvenţionarea locurilor de muncă, angajatorii care oferă tinerilor absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ un contract de muncă, pe durată nedeterminată, vor primi lunar, pentru fiecare persoană angajată, 900 de lei, timp de cel mult un an. Totuşi, angajatorul va avea obligaţia menţinerii contractului individual de muncă pe o perioadă de cel puţin 18 luni (12 luni perioada subvenţionată şi şase luni perioada de sustenabilitate).
Cum vor putea primi tinerii fără ocupaţie până la 30.000 de euro
După cum am menţionat deja, valoarea maximă eligibilă a unui proiect va fi cuprinsă între 2 şi 5 milioane de euro, în funcţie de regiune, iar în cadrul proiectelor solicitanţii eligibili, inclusiv firmele, vor putea include şi activităţi de autoocupare şi antreprenoriat, prin care să ajute tinerii să lanseze o afacere.
Concret, în cele două ghiduri analizate se face referire la următoarele activităţi:
- consiliere şi formare pentru tinerii NEET șomeri, în domeniul antreprenoriatului, în vederea demarării de activități independente, precum şi programe de tutorat/ mentorat pentru creşterea şi consolidarea afacerilor înființate de tinerii NEET;
- acordarea de sprijin financiar sub forma unei subvenții pentru înființarea de întreprinderi de către tinerii NEET din categoria ușor ocupabili.
Mai precis, subvenţia oferită tinerilor va fi de maximum 30.000 de euro, iar acordarea acesteia va fi condiţionată de înfiinţarea afacerii, indiferent de forma sa juridică. Practic, banii acordaţi tânărului NEET în baza unui plan de afaceri vor fi utilizaţi pentru investiţii în afacerea respectivă.
Totuşi, pentru subvenţia acordată va fi obligatorie ocuparea a minimum un tânăr NEET în cadrul afacerii nou-înfiinţate. De asemenea, afacerile înfiinţate vor trebui să funcţioneze cel puţin 18 luni, perioadă în care trebuie menţinut şi locul de muncă creat.
Notă: Mai multe informaţii despre acordarea ajutorului de minimis în regiunile Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia găsiţi aici, iar aici este disponibil ghidul solicitantului pentru celelalte regiuni din ţară, inclusiv Bucureşti-Ilfov.
Atenţie! Prevederile prezentate nu se aplică momentan. Persoanele interesate pot propune sugestii şi recomandări pe marginea ghidurilor până pe 26, respectiv 29 decembrie, la adresa de e-mail NEETs@fonduri-ue.ro, forma finală a documentelor urmând a fi publicată ulterior.
Comentarii articol (0)