Sorin Grindeanu, candidatul de prim-ministru pentru formarea noului Guvern, a fost desemnat de Klaus Iohannis prin Decretul nr. 1.176/2016, ce a apărut vineri în Monitorul Oficial.
„Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”, se arată în Constituție.
Acum, Sorin Grindeanu trebuie să ceară, în maximum zece zile de la desemnare (adică până pe 9 ianuarie), votul de încredere al Parlamentului nou-ales atât pentru programul de Guvernare, cât și pentru lista de membri ai noului Executiv.
Sorin Grindeanu este, începând de astă-vară, președinte al Consiliului Județean Timiș din partea Partidului Social Democrat, scrie Agerpres. Momentan, funcția de premier încă este ocupată de Dacian Cioloș.
În maximum 20 de zile de la alegeri, Parlamentul nou-ales prin votul cetățenilor s-a întrunit la convocarea președintelui Klaus Iohannis, așa cum reiese din textul Constituției țării noastre. Concret, potrivit unui anunț al Președinției, întrunirea a avut loc pe 20 decembrie, la Palatul Parlamentului.
Alegerile au avut loc pe 11 decembrie, iar rezultatele finale ale votului cetățenilor au fost publicate de Biroul Electoral Central, conform acestora existând șase partide în noul Parlament. Astfel, este vorba, mai exact, de:
- Partidul Social Democrat, care a obținut 45,47% dintre voturi pentru Camera Deputaților și 45,67% pentru Senat;
- Partidul Național Liberal - 20,04% și 20,41%;
- Uniunea Salvați România - 8,87% și 8,92%;
- Uniunea Democrată Maghiară din România - 6,18% și 6,24%;
- Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - 5,62% și 6%;
- Partidul Mișcarea Populară - 5,34% și 5,65%.
Mandatul pentru care sunt alese Camera Deputaților și Senatul este de patru ani, astfel că noii membri ai Parlamentului își vor desfășura activitatea până în anul 2020.
Parlamentul, ce este format din Camera Deputaților și Senat, este organul reprezentativ suprem al României și, în același timp, unica autoritate legiuitoare a țării. Guvernul adoptă hotărâri, pentru a pune în executare legile Parlamentului, și ordonanțe, pentru acestea din urmă fiind necesară aprobarea prin lege a Parlamentului.
Notă: Prezența la vot în data de 11 decembrie a fost de 39,49%. Cu alte cuvinte, aproximativ șapte milioane de români au votat dintr-un total posibil de peste 18 milioane.
Comentarii articol (2)