Colectarea creanţelor fiscale este reglementată la titlul VII din Codul de procedură fiscală, un capitol distinct fiind dedicat stingerii creanţelor fiscale prin plată, compensare şi restituire.
Astfel, din 2016, există o ordine de stingere a datoriilor, în condiţiile în care, anterior, organele fiscale aveau posibilitatea de a stinge mai întâi datoriile corelative şi abia apoi creanţa principală.
Concret, la art. 165 alin. (1) din documentul citat este prevăzut că, în cazul în care un contribuabil datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale (impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor este următoarea:
- se sting cu prioritate toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii acestora;
- după stingerea tuturor obligaţiilor fiscale principale, se sting obligaţiile fiscale accesorii (dobânzi şi penalităţi), în ordinea vechimii acestora.
În continuare, legiuitorul prevede stingerea, la solicitarea debitorului, a obligaţiilor cu scadenţe viitoare.
Totuşi, există şi o excepţie de la prevederile redate mai sus. Astfel, în cazul obligaţiilor fiscale de plată stabilite de organele fiscal cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.
În scopul stingerii obligaţiilor fiscale, vechimea acestora se stabileşte astfel:
- în funcţie de scadenţă, pentru obligaţiile fiscale principale;
-
în funcţie de termenul de plată prevăzut pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de organul fiscal competent, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii. Termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării deciziei, astfel:
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.
- în funcţie de data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil/plătitor, în cazul în care legea prevede obligaţia acestuia de a calcula cuantumul obligaţiei fiscale;
- în funcţie de data primirii, în condiţiile legii, a titlurilor executorii transmise de alte instituţii.
Nu poţi plăti impozitele locale dacă ai amenzi restante
Din 2016, impozitele locale (cazul celor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport) se pot achita doar după plata amenzilor restante, după cum este stipulat la art. 165 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.
"În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală", scrie în textul de lege indicat.
Astfel, prevederile aplicabile de anul trecut îi obligă practic pe contribuabilii cu amenzi restante să le achite, plata impozitelor locale fiind condiţionată de achitarea amenzilor mai vechi, indiferent de natura lor (inclusiv cele de circulaţie). Până la finalul lui 2015, în baza vechiului sistem fiscal, nu era prevăzută o prioritate a plăţii amenzilor datorate bugetului local, astfel încât contribuabilii nu întampinau probleme atunci când doreau să achite impozitul pe casă sau pe maşină.
Ordinea de stingere a debitelor pentru beneficiarii unei amânări la plată
Tot la art. 165, dar la alin. (5), actul citat stabileşte că ordinea de stingere pentru beneficiarii unei amânări la plată este următoarea:
- obligaţiile fiscale datorate, altele decât cele care fac obiectul amânării la plată;
- obligaţiile fiscale amânate la plată.
În ceea ce îi priveşte debitorii care se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa, ordinea de stingere va fi următoarea:
- obligaţii fiscale născute după data deschiderii procedurii insolvenţei, în ordinea vechimii;
- sume datorate în contul ratelor din programele de plăţi ale obligaţiilor fiscale, cuprinse în planul de reorganizare judiciară confirmat, precum şi obligaţiile fiscale accesorii datorate pe perioada reorganizării, dacă în plan s-au prevăzut calcularea şi plata acestora;
- obligaţii fiscale născute anterior datei la care s-a deschis procedura insolvenţei, în ordinea vechimii, până la stingerea integrală a acestora, în situaţia contribuabililor aflaţi în stare de faliment;
- alte obligaţii fiscale în afara celor prevăzute anterior.
În fine, în cazul contribuabililor care beneficiază de ajutor de stat sub formă de subvenţii de la bugetul de stat pentru completarea veniturilor proprii, potrivit legii, se sting cu prioritate obligaţiile fiscale aferente perioadei fiscale la care se referă subvenţia, indiferent dacă plata este efectuată din subvenţie sau din veniturile proprii.