Guvernul a decis să acorde liber bugetarilor în ziua de 23 ianuarie 2017. Având în vedere măsura Executivului, salariații din mediul privat ar putea să se bucure și ei de puntea dintre weekend și ziua libera de pe 24 ianuarie 2017 (Ziua Unirii Principatelor Române), care pică marți, dacă fiecare angajator ia o decizie în acest sens.
Prin urmare, un angajator din mediul privat ar putea să acorde și el liber salariaților săi pe 23 ianuarie 2017 printr-o decizie la nivel intern, așa cum ne-a precizat, într-o situație similară, Miruna Stănescu, avocat partener la Stănescu și Iordache.
Aceasta a explicat că legea nu impune anumite cerințe de formă ale deciziei respective și că nici nu există o procedură legală pe care angajatorul e obligat să o respecte, cu excepția prevederilor în acest sens din contractul colectiv de muncă sau din regulamentul intern, dacă acestea există. Totuși, salariații trebuie informați într-un termen rezonabil despre programul de muncă și repartizarea pe zile. În plus, decizia ar trebui să conțină precizări legate de modalitatea de recuperare, dacă este cazul.
Bine de știut. Acordarea de timp liber în ziua de 23 ianuarie 2017 este un beneficiu, iar salariatul nu poate fi forțat să stea acasă. „Angajatorii nu îi vor putea sancționa pe salariați și nici nu vor putea impune salariaților lor să nu se prezinte la serviciu”, a spus avocata. Totuși, specialista consideră că această problemă „determină foarte multe interpretări și comportă discuții de la caz la caz, neexistând în această situație o soluție general valabilă”.
Angajatorul poate renunța la recuperarea zilei libere
În ceea ce privește recuperarea zilei libere de 23 ianuarie 2017, deși Guvernul a decis că bugetarii vor lucra pe 28 ianuarie 2017, în mediul privat, acest aspect rămâne la opțiunea angajatorului. Acesta ar putea chiar să renunțe la recuperarea timpului acordat, situație în care trebuie să achite în continuare angajaților salariul pentru ziua respectivă.
În altă ordine de idei, o zi liberă acordată de angajator nu poate fi recuperată într-o zi liberă legală. Prin urmare, în cazul nostru, având în vede că 23 ianuarie 2017 pică luni, pentru a obține un weekend prelungit, un angajator nu poate cere salariaților săi să lucreze marți în loc de luni. În acest sens, avocata Miruna Stănescu atenționează că angajatorul nu poate evita sancțiunea nici măcar dacă salariatul își dă acordul în scris în acest sens.
Dacă angajatorul decide recuperarea zilei de luni, aceasta se poate face ori în zilele de repaus săptămânal, ori prin prelungirea programului zilnic de lucru, modalitate ce nu trebuie confundată cu munca suplimentară. Dacă recuperarea apare ca o consecință a acordării unui perioade libere, la munca suplimentară este invers: tocmai pentru că salariatul a stat unele ore peste program, acestea se vor compensa prin timp liber plătit în următoarele 60 de zile (sau prin adăugarea unui spor corespunzător la salariu). Alte detalii despre subiect puteți găsi aici.
Bine de știut. Dacă angajatorii ar acorda liber salariaților pe 23 ianuarie 2017, aceștia s-ar putea bucura de o minivacanță de patru zile, care ar începe sâmbătă și s-ar încheia marți. În altă ordine de idei, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este a treia zi liberă legală de anul acesta. Aici puteți consulta lista completă a zilelor de sărbătoare legală aferentă anului curent.
Comentarii articol (0)