Recent, pe pagina proprie de internet, ANAF a publicat normele anuale de venit pentru anul 2017, stabilite pentru activităţi independente. Acestea sunt disponibile în funcție de județ și pot fi consultate la această adresă.
Potrivit Codului fiscal, veniturile din activităţi independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
Totodată, articolul 69 din actul normativ stabileşte că norma de venit nu poate fi mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.
În ceea ce priveşte valoarea salariului minim brut pe economie, aceasta este acum de 1.250 de lei, însă va creşte cu 200 de lei, până la valoarea de 1.450 de lei, de la 1 februarie - detalii sunt aici.
Conform normelor în vigoare, contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.
De asemenea, dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.
Cum se trece de la norma de venit la sistem real
Contribuabilii care au realizat în anul anterior venituri din activități independente și au fost impuși pe bază de normă de venit pot să modifice sistemul de impunere și să devină plătitori de impozit în sistem real.
În acest sens, trebuie completat formularul 220 - Declarație privind venitul estimat/norma de venit cu informații referitoare la determinarea venitului net anual în sistem real.
Declarația se depune la Fisc până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de doi ani.
În altă ordine de idei, există o situație în care contribuabilii au obligația trecerii la impozitarea în sistem real. Mai precis, Codul fiscal stabilește că, dacă în anul fiscal anterior, un contribuabil a înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor are obligaţia determinării venitului net anual în sistem real.
Această categorie de contribuabili are obligaţia să completeze corespunzător şi să depună declaraţia privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb de la finalul anului trecut, adică un euro = 4,5411 lei.
În ceea ce priveşte declaraţia de impozit pe venit aferentă anului trecut (formularul 200), aceasta trebuie depusă până la 25 mai 2016. Dacă se dorește ca în 2016 plățile anticipate să nu se calculeze în funcție de venitul realizat în 2016, ci în funcție de un venit declarat în 2017, atunci trebuie depusă, împreună cu declaraţia 200, și declarația estimativă de venit pe 2017.
Cât despre plata impozitului pe venit, aceasta se efectuează în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, în 2016 plata aferentă trimestrului I va trebui efectuată până pe 25 martie, urmând că plăţile viitoare să se facă până la 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie.
Notă: Din acest articol aflaţi ce obligaţii fiscale trebuie să mai îndeplinească persoanele fizice autorizate la început de 2017.
Comentarii articol (1)