avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA. Cati bani imi mai raman ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA. Cati bani imi mai raman ?

Vreau sa devin PFA si as dori sa-mi tin singura contabilitatea. Intrebarea mea e : Care va fi venitul efectiv, la sfarsitul fiecarei luni de lucru in conditiile in care as castiga,sa spunem, 1500 lei lunar si s-ar aplica toate taxele datorate catre stat pentru un PFA ?! Cum se calculeaza mai exact? Va multumesc anticipat . :)
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:41, 4 Februarie 2014
Veniturile obtinute de PFA sunt incluse in categoria veniturilor din activitati independente.

In conformitate cu prevederile art. 48 si 49 din Codul fiscal , venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:
− sistem real;
− norma de venit.
Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, este cuprins in anexa nr. 1 a OMFP 2875/2011 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale.
In cadrul acestui sistem de impozitare, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit iar achitarea sa are loc prin plati anticipate trimestriale, pana la data de 25 a ultimei luni a fiecarui trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit și care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator și sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarșitul anului fiscal.
Castigul se determina pe un an de zile. Daca optati pentru contabilitatea pe sistem real, conteaza si ce activitate urmeaza sa desfasurati si ce cheltuieli urmeaza sa fie considerate deductibile.
Daca optati impozitarea pe norme de venit, indiferent cat incasati in anul fiscal, veti plati impozit la nivelul normei de venit stabilita de finante anual, la nivelul judetului dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa aflu daca îmi desfasor activitatea legal Ionel Bogdan Ionel Bogdan Buna seara, ma numesc Ionel ! Din anul 2015 mi-am deschis PFA si m-am încadrat la norma de venit fixa iar la fiecare 3 luni îmi plătesc dările la ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit la trecerea de la norma la sistem real? Viorel112 Viorel112 Daca am un PFA la norma si intr-un an am depasit 100.000 EUR, atunci doar pentru anul viitor voi plati impozitele in sistem real, sau si pentru anul depasirii ... (vezi toată discuția)
Trecere de la sistem de impozitare pe norma de venit agricol la sistem real Dumitruma Dumitruma Am un PFA infiintat in 2015 cu sediul in Bucuresti , sector 6, cu activitati agricole în județul Ialomita, cu cultivare și vânzarea de cereale fără ... (vezi toată discuția)