Camera Deputaților și Senatul se întrunesc anual în cadrul a două sesiuni ordinare, conform Constituției României. Concret, prima sesiune trebuie să înceapă în luna februarie și poate să țină până în luna iunie, în timp ce sesiunea a doua trebuie să înceapă în septembrie și să țină cel mult până în decembrie.
Deoarece a doua sesiune ordinară începe astăzi, am selectat cele mai importante propuneri legislative care au șanse să fie adoptate și să devină efectiv legi în a doua jumătate a anului 2017. De menționat este că proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi.
Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.
Notă: Sinteza de față face referire la 14 dintre cele mai importante propuneri ce ar putea deveni legi în acest an. Primele patru puncte de pe listă pot fi văzute de către toți cititorii AvocatNet.ro, însă următoarele zece sunt disponibile exclusiv pentru abonații la serviciul nostru premium.
1. Plafonul de scutire de TVA va crește de la 220.000 la 300.000 de lei
Plafonul actual de 220.000 de lei, de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA, va fi majorat la 300.000 de lei. Pentru ca noua măsură să poată fi aplicată, autoritățile au cerut o aprobare în acest sens din partea Comisiei Europene, în condițiile în care nu se dorește doar prelungirea situației actuale, ci și creșterea plafonului maxim.
Află totul despre subiect de aici.
2. Băncile nu vor mai putea să ceară comision pentru interogarea soldului
Persoanele fizice care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de comisioanele pentru administrare și depuneri și, într-o anumită limită, de cele pentru plăți și transferuri.
Aici poți citi mai multe.
3. Cotele contribuțiilor pentru pensii ar putea scădea
Cotele contribuţiilor la pensii vor fi reduse cu cinci puncte procentuale, dintre care două puncte procentuale la angajator şi trei la angajat. În esență, inițiatorii proiectului spun că scăderea cotelor ar duce la o creștere a salariilor și, implicit, a puterii de cumpărare, plus că economia va înregistra un trend pozitiv.
Aici sunt toate informațiile despre propunerea de act normativ.
4. Clădirile noi ar putea fi scutite de plata impozitului
Dezvoltatorii imobiliari ar putea scăpa de plata impozitului pentru clădirile noi pe care le construiesc. Concret, scutirea de impozit s-ar aplica în perioada cuprinsă între finalizarea construcției (adică de la recepție) și vânzarea, închirierea sau începerea folosirii clădirii respective.
Informații pe larg sunt aici.
5. Farmaciile vor putea să vândă medicamente online
Pe viitor, farmaciile şi drogheriile autorizate de Ministerul Sănătăţii vor putea vinde medicamente şi pe internet, în condiţiile în care, în prezent, comercializarea unor astfel de produse în mediul online este interzisă în România, iar unităţile care funcţionează ilegal pot fi închise de autorităţi.
Poți afla de aici exact ce va implica această măsură.
6. Lista comercianților obligați să accepte plăți cu cardul va fi extinsă
Lista comercianților obligați să accepte plăți cu cardul urmează să fie extinsă. Mai precis, și firmele care cumpără mărfuri în cantități mari sau cele care desfășoară activități de prestări servicii și care realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro vor avea obligația de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cele de credit.
Despre aceste aspecte sunt detalii aici.
7. Asociații firmelor vor putea primi trimestrial dividende, nu doar o dată pe an
Repartizarea profitului între asociații unei firme va putea fi făcută și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, până la 100% din profitul contabil net al fiecărui trimestru. În momentul de față, legislația permite repartizarea profitului abia după aprobarea situațiilor financiare anuale, adică la ceva timp după încheierea exercițiului financiar.
Citește mai multe în acest articol.
8. Lămuriri la interzicerea activităților publice în clădirile cu risc seismic
Deoarece interdicția de a desfășura activități comerciale, turistice și de divertisment în clădirile cu risc seismic a creat probleme în rândul mediului de afaceri, parlamentarii vor să introducă unele lămuriri la cadrul legal existent. Mai exact, va fi precizat în mod expres că interdicția este valabilă pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic și vor fi definite aglomerările de persoane.
Detalii sunt în acest articol.
9. Procedura de plată a amenzilor contravenţionale va fi simplificată
Amenzile contravenţionale vor putea fi achitate la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul persoanei sancţionate, iar autorităţile vor păstra într-o singură bază de date informaţiile referitoare la procesele-verbale şi plăţile efectuate. Totodată, pentru a veni în ajutorul contravenienţilor, perioada în care se poate achita jumătate din cuantumul minim al amenzii nu va mai fi de doar 48 de ore, ci de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.
Citește detalii suplimentare aici.
10. Amenda pentru lipsa rovinietei ar putea ajunge la șoferi mai repede, însoțită de dovezi
Autoritățile ar putea fi obligate să trimită mai repede amenzile către șoferii care circulă fără rovinietă, atunci când încălcarea este depistată cu ajutorul rețelei naționale de camere video. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ ce prevede, pe deasupra, că procesul-verbal de contravenție va trebui să fie însoțit de dovezi.
Informații suplimentare sunt aici.
11. O iniţiativă cetăţenească de modificare a Codului muncii este în aşteptarea votului decisiv
Iniţiativa legislativă cetăţenească include mai multe modificări semnificative ale Codului muncii şi are ca scop principal flexibilizarea relaţiilor de muncă şi echilibrarea raportului dintre salariaţi şi angajatori. În esenţă, proiectul prevede comunicarea în scris a propunerilor de modificare a contractului individual de muncă, concediu de odihnă mai mic pentru salariaţii cu normă parţială şi sporuri pentru disponibilitatea în timpul liber.
Informaţii pe larg despre subiect sunt în acest articol.
12. Salariații ar putea primi 1.500 de lei de la angajator ca să-și ia bicicletă „de serviciu”
Salariații ar putea primi de la angajator tichete de bicicletă, care ar urma să aibă un dublu scop: achiziționarea unei biciclete pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi (o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani) și acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta (maximum 300 de lei pe an).
Totul despre măsură este aici.
13. Femeile vor putea să se pensioneze mai devreme într-o nouă situaţie
Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme. Însă regula va fi valabilă doar în măsura în care femeile au realizat stagiul complet de cotizare. Mai precis, reducerea vârstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi, iar aceasta nu va putea fi cumulată cu alte reduceri prevăzute de legislaţie.
Mai multe informaţii pot fi găsite aici.
14. Definiția constituțională a familiei s-ar putea modifica
Definiția constituțională a familiei ar urma să fie modificată, astfel încât să se prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, nu între soţi. Totuși, această modificare mai trebuie să treacă de Senat și apoi și de votul poporului pentru a se putea aplica.
Stadiul proiectului poate fi consultat aici.
--
Notă: O inițiativă legislativă importantă, referitoare la funcționarii publici, se află momentan la reexaminare, după ce a trecut deja de două ori prin Parlament. Prima oară Curtea Constituțională a impus o reexaminare a actului, iar a doua oară același lucru l-a cerut președintele țării. Astfel, documentul trebuie să treacă și a treia oară de Parlament pentru a se putea aplica.
Comentarii articol (0)