Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriPreședintele României s-a adresat marți Parlamentului, în plenul reunit. În discursul său, Klaus Iohannis a precizat că va convoca un referendum, după ce a amintit că o cercetare sociologică din ultimele zile arată că aproape 80% din români consideră că țara merge într-o direcție greșită. Vă reamintim că, potrivit Constituției, Președintele României este îndreptățit să ceară organizarea unui referendum pentru a vedea ce părere au cetățenii țării despre o problemă de interes național, singura formalitate necesară fiind ca șeful statului să se consulte mai întâi cu Parlamentul. Recent, Klaus Iohannis a inițiat un astfel de demers și a transmis o scrisoare Legislativului, care are timp până în 13 februarie să răspundă.
Articolul continuă mai jos
Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
- Noilor si vechilor parlamentari va doresc deopotriva succes si un mandat plin de realizari
- As fi vrut astazi in conditii normale, la inceput de mandat, sa va vorbesc despre lucruri importante pentru Romania
- As fi putut sa va vorbesc despre centenar – in 2018, vom sarbatori 100 de ani de cand exista statul roman modern. As fi putut sa vorbesc poate despre proiectul de tara, cu totii, si dvs, si dvs, si dvs, ne dorim in definitiv o Romanie puternica si prospera, cu totii ne dorim ca Romaniei sa ii fie mai bine
- Dar vremurile nu sunt obisnuite si suntem in plina criza. Sute de mii de romani protesteaza in strada, natiunea e in alerta, e vie, e atenta si e foarte nemultumita.
- O importanta cercetare sociologica realizata in ultimele 3 zile arata ca aproape 80% din romani considera ca tara merge intr-o directie gresita. Doamnelor si domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o luna dupa alegeri?
- Asta e situatia: unii multumiti, unii nemultumiti, ce facem dragilor? Care sunt solutiile? Care este marja de manevra pentru a iesi din acest impas? Retragerea OUG 13 si eventual demiterea chinuita a unui ministru este cu certitudine prea putin. Alegeri anticipate, insa, sunt in aceasta faza prea mult. Asta e marja de manevra. Cine trebuie sa vina cu solutia? Pai, in mod natural cel care a creat problema: PSD-ul.
- Presedintii celor doua camere incearca sa acrediteze in spatiul public ca eu nu as digera rezultatul votului si ca eu as incerca sa fac ceva ca sa intorc acest rezultat, cica as dori rasturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Ati castigat, acum guvernati si legiferati, dar nu oricum. Nu oricum! Romania are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfiala executa ordinele de la partid. Romania are nevoie de un Guvern care guverneaza predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furis. Legiferati pentru Romania, dati legi bune pentru Romania, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceti cei care ati castigat alegerile, dar conduceti responsabil, sunt mari asteptari din partea societatii. Lumea v-a votat, fiindca v-a crezut, ce ati promis faceti. Sunt mari asteptari din partea mediului economic, e nevoie de o legisferare transparenta, predictibila, sustenabila. Nu va bateti joc de Romania, suntem inr-o situatie macro-economica foarte buna, nu puneti Romania in dificultate, pastrati trendul asccendent, pastrati cresterea economica.
- Sunt asteptari de la partenerii nostri internationali, Romania este o tara stabila, Romania este o tara puternica in regiune. Am luptat, am guvernat si am legiferat multi ani ca Romania sa devina parte din NATO, din UE, lumea are mari asteptari de la noi, sa nu ii dezamagim.
- Daca PSD-ul, care a creat aceasta criza, nu o rezolva urgent, voi convoca, in virtutea atributiilor de presedinte, consultati la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile
- Doamnelor si domnilor, ce fel de natiune vrem sa fim? Vrem sa fim o natiune puternica, prospera, o natiune care isi construieste un stat de drept si il respecta, o natiune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoritatile colaboreaza loial, o natiune cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva pe cativa din situatii dificile... pe cativa politicieni din situatii dificile. Merita Romania acest sacrificiu? Asta e intrebarea. Acesta este scopul referendumului. O natiune puternica se construieste cu politicieni integri si credibili in varful statului. Asta imi doresc eu pentru Romania si asta, cred, isi doresc romanii.
- Asta este intrebarea: ce fel de natiune vrem sa fim si pentru a afla realmente vointa suverana a poporului, voi convoca acest referendum, astept de la Parlament raspunsul la solicitarea mea. Imediat dupa primirea raspunsului, voi convoca referendumul. Probabil ati urmarit imaginile de la demonstratiile care au avut loc in ultimele zile, multe demonstratii, cea mai mare in Bucuresti – in Piata Victoriei, dar si in multe multe alte localitati din Romania, din strainatate. Au fost demonstratii ample in localitati unde nu au fost demonstratii nici la Revolutie.
- Cand politicienii au incercat sa duca democratia in coridoarele intunecate, romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic
- Democratia trebuie tinuta vie, democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata, democratia nu este niciodata de la sine inteleasa si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie si ii felicit pe parintii care si-au dus copii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie
- Sa pastram asadar democratia vie si tara curata, la propriu si la figurat, pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei.
Vă reamintim că, potrivit Constituției, Președintele României este îndreptățit să ceară organizarea unui referendum pentru a vedea ce părere au cetățenii țării despre o problemă de interes național, singura formalitate necesară fiind ca șeful statului să se consulte mai întâi cu Parlamentul. Recent, Klaus Iohannis a inițiat un astfel de demers și a transmis o scrisoare Legislativului, care are timp până în 13 februarie să răspundă.
Indiferent de punctul de vedere al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis va putea merge mai departe cu intenția de a cere opinia cetățenilor prin referendum. În acest sens, Legea nr. 3/2000 dispune că problemele ce se vor supune referendumului și data desfășurării acestuia vor fi stabilite prin decret prezidențial.
Un referendum este considerat valabil dacă la acesta participă minimum 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Iar rezultatul referendumului este validat doar dacă voturile valabile reprezintă cel puțin 25% dintre cei înscriși pe listele electorale permanente.
AvocatNet.ro a scris deja despre prevederile legislative care vizează organizarea unui referendum aici.
Citește mai mult despre referendum
Comentarii articol (0)