Noi reguli pentru TVA-ul aplicat achiziționării de locuințe se regăseau în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, un document aprobat azi de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
În forma sa inițială, înregistrată în Parlament, proiectul de act normativ stabilea aplicarea unei cote zero de TVA pentru livrarea locuințelor sociale, inclusiv a terenului pe care acestea sunt construite (incluzând și amprenta la sol) , în cazul persoanelor fizice.
În plus, TVA zero s-ar fi aplicat și pentru livrarea de clădiri folosite drept cămine de bătrâni și pensionari, precum și pentru case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minorii cu handicap.
Totuși, niciuna dintre aceste măsuri nu se va aplica, în condițiile în care prevederile au fost eliminate de către senatorii din Comisia buget-finanțe: "Prevederile acestui alineat contravin Directivei 2006/112/CEE", au motivat aceștia.
În prezent, Codul fiscal stabilește o cotă de TVA de 5% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, achiziționate în anumite condiții, prevedere ce va rămâne neschimbată, cel puțin pent
Cum se cumpără în prezent locuințe cu TVA redus
Din 2016, persoanele fizice pot cumpăra locuințe cu o cotă redusă de TVA, de 5%, în anumite condiții. În primul rând, pentru a beneficia de cota menționată, imobilul achiziționat trebuie să valoreze, fără TVA, maximum 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) și să aibă o suprafaţă utilă de cel mult 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti.
O alta condiţie prevăzută de Codul fiscal este ca, în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite. În plus, în cazul caselor de locuit individuale, terenul pe care este construită casa nu trebuie sa aibă o suprafaţă mai mare de 250 mp, incluzând şi amprenta la sol a locuinţei.
În plus, este important să precizăm că fiecare persoană necăsătorită sau fiecare familie poate beneficia o singură dată de achiziționarea unei locuințe cu cotă redusă de TVA - detalii suplimentare sunt aici.
În altă ordine de idei, proiectul de lege ce urmează să fie dezbătut curând de parlamentari introduce TVA zero și pentru serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media (acum, cota de TVA în acest domeniu este cea obișnuită, de 19%).
Notă: O altă prevedere importantă din documentul aflat azi pe ordinea de zi a senatorilor stabilește majorarea plafonului actual (220.000 de lei), de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, la 300.000 de lei, astfel încât mai mulți contribuabili să aibă posibilitatea de a nu se înregistra ca plătitori de TVA, calitate ce implică anumite costuri și sarcini administrative suplimentare. Am scris pe larg despre subiect aici.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)