ACCES GRATUIT
Depozitele bancare la termen s-au majorat in primele zece luni ale anului cu 46,7 la suta
Depozitele bancare la termen, inclusiv certificatele de depozit, s-au majorat cu 46,7 la suta în primele zece luni ale anului 2005 fata de aceeasi perioada din 2004, respectiv cu 34,5 la suta în termeni reali, potrivit datelor Bancii Nationale a României /BNR/.
Articolul continuă mai jos
Depozitele bancare la termen, inclusiv certificatele de depozit, s-au majorat cu 46,7 la suta în primele zece luni ale anului 2005 fata de aceeasi perioada din 2004, respectiv cu 34,5 la suta în termeni reali, potrivit datelor Bancii Nationale a României /BNR/. Evolutia depozitelor indica o crestere de pâna la 53,3 la suta, la nivelul lunii iunie, urmata de restrângeri consecutive revenind pâna în octombrie la nivelul de 42,1 la suta. Disponibilitatile la vedere si la termen ale clientilor nebancari erau, în valori nominale, la nivelul lunii octombrie, de 70,319 miliarde RON, din care 31,211 miliarde RON, ale populatiei si 39,108 miliarde RON, ale companiilor. Depozitele clientilor nebancari neguvernamentali erau, în octombrie, de 49,844 miliarde RON, din care 31,324 miliarde RON, în lei si 18,520 miliarde RON, în valuta. Ponderea depozitelor în lei s-a majorat progresiv, atingând un maxim de circa 65 la suta în septembrie, de la un nivel de 59,1 la suta la finele anului precedent. Trebuie precizat ca evolutia reprezinta o revenire la nivelul anterior celui din decembrie 2004, raportul dintre cele doua segmente fiind puternic influentat în luna respectiva de majorarea substantiala a depozitelor în valuta ale firmelor ca urmare a privatizarii SNP Petrom, potrivit BNR. Depozitele populatiei însumau, în valori nominale, în octombrie, 24,688 de miliarde RON, din care 16,280 de miliarde, în lei si 8,408 miliarde RON, în valuta. Depozitele firmelor se ridicau, în aceeasi perioada, la nivelul de 25,157 miliarde de RON, din care 15,044 miliarde, în lei si 10,113 miliarde RON, în valuta. La nivelul structurii pe deponenti ai depozitelor bancare, tendinta de restrângere a ponderii depozitelor populatiei observata în anul 2004 a continuat, segmentul companiilor devenind majoritar în octombrie 2005. Aceeasi pozitie dominanta a firmelor se regaseste pe segmentul în valuta, populatia detinând mai mult de 50 la suta în cazul depozitelor în lei. Potrivit BNR, este de remarcat cresterea dinamizarii depunerilor în valuta ale populatiei (lunile septembrie si octombrie au înregistrat cele mai ridicate ritmuri lunare din an), pe fondul inversarii trendului cursului de schimb si al accentuarii scaderii dobânzilor pentru depozitele în lei. Patru banci din sistem detineau la finele lunii octombrie aproximativ 70 la suta din depozitele persoanelor fizice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)