1. Limba italiană este limbă oficială în Italia, Elveția, Vatican și San Marino. Este, totodată, și una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
2. În trecut, limba italiană a fost limba oficială și în Albania, Malta și Monaco.
3. Alfabetul italian conține doar 21 de litere. Litere j, k, w, x și y nu se folosesc în mod curent în limba italiană, dar se folosesc în cazul unor cuvinte preluate din alte limbi. De exemplu, jolly, ok, jazz, western etc.
Câteva dintre dialectele vorbite în Italia folosesc aceste litere, în special j și k și sunt folosite, mai ales la numele proprii.
4. Limba italiană este înrudită cu mai multe limbi de origine latină. Limba italiană are un fond lexical comun cu cel al limbii franceze în proporție de 89%, cu cel al limbii catalane - 88%, cu limba sardă (limba vorbită în insula Sardinia) - 85%, cu limba spaniolă și portugheză - 82% și cu limba română - 77%.
5. În Italia există mai multe dialecte regionale. Cel mai des întâlnit este dialectul napoletan, dialect ce este vorbit de peste șapte milioane de persoane. Acest dialect, ca și multe altele, pot fi considerate și limbi distincte, nu doar forme modificate ale unei limbi, pentru că ele provin din limba latină, dezvoltându-se independent unele de celelalte.
6. Limba croato-molisană este o limbă de origine slavă (croată) care se vorbește în regiunea Molise din Italia. Această regiune se află în zona centrală a Italiei și pe malul Mării Adriatice.
7. La momentul unirii din 1861, în Italia doar 2,5% din populație vorbea limba italiană, restul vorbeau dialecte regionale. În prezent, doar 5% dintre italieni nu vorbesc deloc italiana sau preferă să vorbească în dialectul local.
8. În Statele Unite ale Americii, italiana este vorbită de aproximativ un milion de persoane, cu toate că numărul persoanelor cu origini italienești e de peste 17 milioane.
9. Limba italiană este a patra limbă studiată în lume. Poate fi considerată o performanță, ținând cont de faptul că, din punct de vedere al populației, Italia se află pe locul 23 în lume și nu a fost o putere colonială la fel de mare precum Marea Britanie, Spania, Franța, Portugalia sau altele.
10. Cel mai lung cuvânt din limba italiană este considerat a fi "precipitevolissimevolmente", cuvânt care înseamnă "într-un mod foarte rapid", are 26 de litere și a fost folosit pentru prima oară de scriitorul Francesco Moneti în anul 1677.
Comentarii articol (0)