Limba italiană, pentru că derivă din limba latină, este înrudită cu mai multe limbi de aceeași origine. Ea are un fond lexical comun cu cel al limbii franceze în proporție de 89%, cu cel al limbii catalane - 88%, cu limba sardă (limba vorbită în insula Sardinia) - 85%, cu limba spaniolă și portugheză - 82% și cu limba română - 77%.
De-a lungul istoriei, limba italiană a preluat o serie de termeni și cuvinte din alte limbi, cu care romanii (italienii) au intrat în contact, iar astăzi vă prezentăm o mică parte dintre ele, împreună cu o scurtă explicație.
Raggazzo - băiat
Cuvântul raggazzo provine din limba arabă și desemna, în trecut, un tânăr mesager. De altfel, o serie de cuvinte au fost preluate în limba italiană din limba arabă în perioada secolului 14, majoritatea din sfera comerțului: zucchero (zahăr), caffe (cafea) etc.
Cuvântul initial din arabă a fost latinizat și și-a modificat și înțelesul, astăzi el însemnând băiat.
Ciao - salut (folosit la întâlnire, dar și la despărțire)
Unul dintre cele mai cunoscute saluturi din limba italiană provine din limba latină. În Roma antică, salutul folosit atunci când se întâlnea o persoană de rang mai înalt era servus humillimus și însemna "al dumneavoastră servitor (slujitor)". În dialectul venețian, acest salut a devenit "s-ciao vostro", însemnând "sclavul dumneavostră".
Pe măsura trecerii timpului s-a renunțat la "vostro", dar și la s-ul de la începutul salutului, ajungându-se la forma cunoscută astăzi a salutului folosit în întreaga lume: "ciao".
Cappuccino - băutura pe bază de cafea
Atunci când a fost inventată această băutură foarte populară astăzi, era diferită față de ce se bea în zilele noastre. Băutura era făcută tot din cafea, dar, pe lângă zahăr, mai conținea gălbenușuri de ou și frișcă. Acest amestec avea o culoare maronie, care semăna foarte bine cu cea a robelor tradiționale ale călugărilor capucini. Numele capucinilor provine de la glugile robelor, care în italiană se numesc cappuccio, astfel băutura pe bază de cafea numindu-se astăzi cappuccino.
Comentarii articol (3)