Un nou mod de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea caselor a fost introdus în legislația națională la 1 februarie 2017, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017, act normativ ce a modificat prevederile Codului fiscal în acest sens.
Astfel, la vânzarea construcțiilor și a terenurilor aferente acestora, contribuabilii datorează acum un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se deduce din valoarea tranzacției suma neimpozabilă de 450.000 de lei.
Așadar, în prezent, o tranzacție de acest tip este scutită de impozitul datorat statului, atât timp cât nu depășește plafonul amintit. Totuși, pentru corelarea noilor reglementări, era necesară și actualizarea corespunzătoare a normelor de aplicare la Codul fiscal.
Concret, noutățile apărute în legislație sunt detaliate în Hotărârea Guvernului nr. 284/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, apărută azi în Monitorul Oficial și aflată deja în vigoare.
De altfel, noile prevederi clarifică modalitatea de acordare a plafonului neimpozabil de 450.000 lei, prin precizarea expresă a excluderii din valoarea tranzacțiilor imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferente, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției vizate.
"(...) la transmiterea dreptului de proprietate, impozitul prevăzut la art. 111 alin. (1) din Codul fiscal (impozitul datorat la transferul dreptului de proprietate a unei case, n. red.) se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil, care se stabilește ca diferență între valoarea tranzacției și plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Valoarea tranzacției proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, nu include TVA aferentă, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției respective", scrie acum în normele Codului fiscal.
În cazul tranzacțiilor care implică anumite construcții neterminate, venitul impozabil va fi stabilit prin deducerea plafonului neimpozabil de 450.000 lei din valoarea determinată pe baza unui raport de expertiză/evaluare, care va cuprinde valoarea construcţiei neterminate la care se adaugă valoarea terenului aferent declarată de părţi.
În ceea ce privește raportul de expertiză/evaluare, acesta va fi întocmit de un evaluator autorizat, pe cheltuiala contribuabilului.
"În cazul schimbului unei/unor proprietăţi imobiliare cu altă/alte proprietăți imobiliare, se consideră că au loc două tranzacții, iar venitul impozabil aferent fiecăreia dintre cele două tranzacții se determină prin deducerea din valoarea fiecărei tranzacții a plafonului neimpozabil de 450.000 lei", mai dispun normele Codului fiscal de azi înainte.
Nu în ultimul rând, în situația în care tranzacția implică schimbul unei case cu un bun mobil al unei persoane fizice, venitul impozabil se stabilește pentru persoana fizică ce transmite proprietatea imobiliară, la valoarea tranzacției reprezentând valoarea proprietății imobiliare din actul de transfer diminuată cu plafonul neimpozabil de 450.000 lei.
Notă: Documentul lansat de Finanțe vine cu mai multe modificări și completări la normele Codului fiscal, în mai multe zone cheie ale fiscalității. Detalii despre prevederile aplicabile de azi sunt aici.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cum treci de o inspecție a Fiscului? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.