Ultima zi din luna martie 2017 este rezervată depunerii formularului 010 „Declarația de înregistrare fiscală/Declarației de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică”. Acesta trebuie depus de către persoanele juridice care au îndeplinit la 31 decembrie 2016 condițiile prevăzute la art. 47 din Codul fiscal, respectiv au realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 100.000 de euro.
Concret, obligația depunerii formularului de mențiuni 010, pentru modificarea vectorului fiscal, revine firmelor ce au fost plătitoare de impozit pe profit la final de 2016 și care își modifică sistemul de impozitare din 2017, devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
"Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor", scrie la articolul 55 din Codul fiscal.
Practic, în formularul 010, care a fost actualizat ultima dată luna trecută, se vor completa mențiunile referitoare la modificarea datelor declarate anterior, ca urmare a schimbării regimului de impozitare. Formularul 010 se completează în dublu exemplar, datele fiind înscrise cu majuscule, citeț și corect. Unul dintre documente rămâne la contribuabil, iar celălalt rămâne la organul fiscal competent.
Referitor la depunerea declarației fiscale, acest lucru se face direct (prin reprezentantul legal al firmei) sau prin intermediul unui împuternicit, la registratura organului fiscal competent. Totuși, există și varianta depunerii la poștă, prin scrisoare recomandată.
Nedepunerea declarației 010 poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii și mari, respectiv între 500 și 1.000 lei pentru celelalte persoane juridice.
Notă: Obligația depunerii declarației de mențiuni 010 revine, tot până diseară, și firmelor din domeniul cazării și cel al alimentației publice care au fost plătitoare de impozit pe profit la final de 2016 și care ar fi aplicat acest sistem și în acest an, în cazul în care nu ar fi apărut impozitul specific. Detalii aveți aici.
În altă ordine de idei, astăzi este ultima zi în care beneficiarii scutirilor de accize (instituții, organizații) pot transmite cererea de restituire a accizelor.
Formularul 394 trebuia depus până ieri
Formularul 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente”, aferent lunii februarie 2017, trebuia depus până ieri.
În noul format al formularului 394 trebuie cuprinse toate operaţiunile de livrări sau achiziţii de bunuri efectuate către, dar şi de la contribuabili, fie ei plătitori sau neplătitori de TVA (persoane fizice şi persoane juridice). Potrivit normelor în vigoare, documentul amintit se depune, ca regulă, până pe data de 30 a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în această perioadă nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Obligaţia transmiterii formularului revine:
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin.(1) din Codul fiscal;
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
Atenţie! Nedepunerea declaraţiei 394 în termenul legal este considerată contravenţie şi se poate sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 3.500 de lei pentru contribuabilii mici şi persoanele fizice, respectiv între 12.000 şi 14.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii şi mari.
Notă: Din acest articol aflați cum trebuie completat formularul 394 și ce informații se cuprind în acesta.
Comentarii articol (0)