Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- condițiile în care se face repartizarea trimestrială a profitului;
- obligația întocmirii situațiilor financiare interimare;
- regularizarea sumelor repartizate trimestrial după aprobarea bilanțurilor anuale.
Măsura referitoare la împărțirea dividendelor este inclusă în Legea nr. 163/2018, ce a modificat atât Legea contabilității nr. 82/1991, cât și Legea societăților nr. 31/1990. Documentul a apărut joi în Monitorul Oficial și se aplică începând din data de 15 iulie 2018.
Concret, repartizarea profitului către acționari sau asociați se poate face și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat în fiecare trimestru. Până recent, repartizarea profitului se făcea abia după aprobarea situațiilor financiare anuale.
„Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați”, scrie în noua lege.
Practic, companiile care împart dividende trimestrial sunt obligate să întocmească situații financiare interimare. Acolo unde este cazul, aceste bilanțuri trebuie auditate și verificate de către cenzori.
„Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz”, se prevede în document.
Totuși, după ce se aprobă situațiile financiare anuale, se face o regularizare a sumelor repartizate trimestrial. Astfel, dividendele repartizate și plătite în plus în timpul exercițiului financiar vor trebui restituite în 60 de zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.
„Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop”, este subliniat în actul normativ.
Prin urmare, asociații firmelor pot, mai nou, să primească mai des dividende, nu doar o singură dată pe an, așa cum se întâmpla până acum.
Cota-parte din profitul unei firme, ce se plătește fiecărui asociat al acesteia, constituie, conform Legii societăților, dividend. Codul fiscal stabilește că veniturile obținute din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%. Informații pe larg despre impozitarea dividendelor în 2018 pot fi găsite aici. Situațiile financiare anuale se depun, de regulă, în prima jumătate a anului pentru anul anterior. Despre bilanțurile aferente anului 2017 am scris mai multe aici.
Comentarii articol (1)