Potrivit normelor în vigoare, dividendele reprezintă cota-parte din profitul unei firme, ce se achită fiecărui asociat sau acționar al acesteia și sunt încadrate, conform Codului fiscal, în categoria veniturilor din investiții.
În prezent, repartizarea dividendelor se face o singură dată pe an, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Astfel, organele de conducere ale firmelor pot decide repartizarea profitului net obținut către remunerarea acționarilor sau asociaților, în limita cotei de participare la capitalul social al acestora.
Recent, Parlamentul a stabilit faptul că repartizarea profitului între acționarii sau asociații unei firme se va putea face și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial. Pentru a intra în vigoare, actul normativ ce prevede această măsură trebuie să fie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Mai multe detalii pentru acest subiect pot fi citite în acest articol.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre taxele datorate pentru veniturile din dividende și reducerile care se pot obține.
Obligațiile fiscale aferente dividendelor acordate de către societățile comerciale și încasate de persoanele fizice sunt următoarele:
- impozit de 5% din suma totală a veniturilor din dividende, obligația calculării și reținerii impozitului revenind persoanelor juridice;
- contribuția socială pentru sănătate (CASS) în procent de 10% din suma totală a veniturilor din dividende, însă fără a depăși însă 2.280 de lei, reprezentând 10% din valoarea a 12 salarii minime brute pe economie.
Important! În esență, asta înseamnă că persoanele fizice depun declarația unică doar dacă estimează venituri din dividende care depășesc plafonul de scutire de 22.800 de lei, în vederea plății CASS datorate.
1. Impozitul pe dividende
Conform articolului 97 din Codul fiscal, "veniturile sub formă de dividende (...) se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor (...). Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata".
În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.
2. Contribuția de sănătate
Persoana fizică datorează CASS 10% dacă estimează pentru anul current venituri cumulate (din una sau mai multe surse) de peste 22.800 lei (salariul minim brut x 12 luni). Categoriile de venituri luate în calcul sunt:
- venituri din activități independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venituri din investiții;
- venituri din alte surse.
Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende trebuie achitată și dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.
Concret, persoanele fizice care realizează venituri din dividende sau dobânzi și care estimează, pentru anul 2018, venituri extrasalariale mai mari de 22.800 de lei, vor depune declarația unică până la 16 iulie 2018 și vor datora, pe lângă impozitul pe venit de 5%, și CASS de 2.280 de lei, sume ce vor fi plătite până cel târziu la 15 martie 2019.
3. Contribuabilii pot obține reduceri la plata taxelor
În ceea ce privește termenul de plată, acesta este 15 martie 2019, însă autoritățile vor să încurajeze, prin reduceri de taxe, plata anticipată a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice.
Concret, s-au introdus bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede taxele, sumele datorate statului urmând să scadă cu:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
De asemenea, trebuie menționat că primăriile acordă îndrumări persoanelor fizice privind completarea și depunerea declarației unice, în cazul în care Fiscul nu are unități deschise în orașele de reședință sau domiciliu.