Persoanele fizice autorizate, dar și alți contribuabili care obțin venituri din activități independente sau din investiții trebuie să declare veniturile realizate prin completarea și depunerea unei declarații unice, conform mecanismului simplificat de declarare și plată a taxelor pentru aceste venituri, introdus recent în Codul fiscal, prin OUG nr. 18/2018. Astfel, organele fiscale nu vor mai transmite contribuabililor decizii de impunere, iar acest lucru înseamnă că, începând din acest an, fiecare persoană trebuie să își calculeze obligațiile fiscale datorate pentru veniturile obținute pe durata unui an fiscal.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre modalitatea de depunere a declarației unice de către contribuabilii care obțin venituri din dividende anul acesta.
Pentru acest an, termenul limită pentru depunerea declarației unice va fi data de 15 iulie, urmând ca, începând din 2019, termenul limită să fie stabilit pentru 15 martie. Având în vedere faptul că data de 15 iulie va pica într-o zi liberă, termenul limită acordat contribuabililor pentru conformare este 16 iulie 2018. Acesta este termenul pe care inclusiv persoanele care obțin venituri din dividende trebuie să îl respecte.
După cum am arătat într-un articol anterior, persoanele care obțin venituri din dividende datorează statului:
- impozit de 5% din valoarea veniturilor din dividende, această sumă fiind reținută la sursă de către societatea care plătește dividende și virată la bugetul de stat;
- contribuție socială pentru sănătate (CASS) în procent de 10%, atunci când veniturile din investiții sau din activități independente depășesc, pe durata unui an fiscal, valoarea a 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 de lei. În acest caz, contribuabilii pot alege valoarea la care se aplică acest procent, plata minimă fiind de 2.280 de lei.
Prin urmare, completarea și depunerea declarației unice se referă, în cazul veniturilor din dividende, strict la calcularea CASS-ului datorat.
Cei care folosesc SPV sunt mai câștigați
În acest an, după cum am menționat anterior, termenul limită pentru depunerea declarației unice este 16 iulie, însă autoritățile fiscale lasă contribuabililor posibilitatea de a alege felul în care documentul este transmis.
Astfel, declarația unică poate fi depusă fizic la ghișeu, dar și în format electronic prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV). Iată aici care e procedura de înregistrare în SPV, pas cu pas (ceva lămuriri pe tema înregistrării în SPV au fost oferite lunile trecute și de Fisc, într-o sesiune online de întrebări și răspunsuri, care se regăsește aici).
Mai mult, contribuabilii care aleg să-și depună declarația unică prin intermediul SPV vor putea beneficia de o reducere suplimentară la plata anticipată a obligațiilor fiscale datorate.
Concret, pentru a stimula contribuabilii să plătească mai repede la Fisc dările la stat, sunt prevăzute bonificații pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale:
- o reducere de 10%, dacă declarația unică se depune online până la 16 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- o reducere de 5%, dacă declarația unică se depune online până la 16 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- o reducere de 5%, dacă declarația unică se depune fizic și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Prin urmare, contribuabilii care aleg să-și depună declarația unică în format electronic prin intermediul SPV vor beneficia de o reducere suplimentară de 5% din valoarea obligațiilor fiscale datorate față de cei care aleg să depună formularul fizic, la ghișeu, cu mențiunea că, în ambele situații, plata trebuie efectuată integral până la data de 15 decembrie 2018.
Important! De la anul, declarația unică va trebui completată numai online.