Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre depunerea declarației unice, de către cei cu venituri din dividende, pentru stabilirea CASS datorată la stat.
Persoanele fizice care dețin acțiuni sau părți sociale din capitalul social al unor societăți comerciale și care încasează pe durata unui an venituri din dividende trebuie să achite la stat, conform prevederilor Codului fiscal, contribuții pentru sănătate.
Declararea acestora se face prin completarea și declararea declarației unice pentru persoanele fizice, termenul-limită fiind, în acest an, 15 iulie. Având în vedere că ziua de 15 iulie pică într-o zi de duminică, termenul va fi prelungit automat până în prima zi lucrătoare, respectiv 16 iulie.
În plus, și dividendele, alături de celelalte venituri din investiții (dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor etc) sunt cuprinse acum în baza de calcul a CASS (raportată la salariul minim pe economie), în anumite condiții.
Astfel, conform prevederilor Codului fiscal, CASS pentru veniturile din dividende este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii stabilite la începutul anului, și este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din dividende și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute. Această obligație fiscală se menține și în cazul în care respectivul contribuabil este, în același timp, salariat.
Concret, persoanele fizice care realizează venituri din dividende și care estimează, pentru anul 2018, venituri extrasalariale mari mari de 22.800 de lei vor depune declarația unică până la 16 iulie 2018 și vor datora, pe lângă impozitul pe venit de 5% reținut și plătit de către companii, și CASS de 2.280 de lei, sumă ce va fi plătită până cel târziu la 15 martie 2019.
În același timp, persoanele care estimează venituri din dividende sub acest prag nu sunt obligate să depună declarația unică la acest termen. În același timp, dacă până la finalul anului acești contribuabili vor depăși pragul de 22.800 de lei, vor fi nevoiți să depună declarația unică până la 15 martie 2019, urmând ca până la aceeași dată să achite și CASS în cuantum de 2.280 de lei.
După cum am menționat într-un articol anterior, plata anticipată a contribuției sociale pentru sănătate aduce contribuabililor o bonificație de 5% sau 10%, în funcție de modalitatea de transmitere a declarației unice (fizică sau online) și de data până la care obligațiile fiscale sunt achitate integral.
Comentarii articol (2)