Depunerea declarației unice pentru veniturile din dividende trebuie să se facă până la jumătatea lunii iulie, iar plata anticipată a obligațiilor fiscale atrage anumite bonificații pentru contribuabili. În timp ce obligația plății impozitului pe dividende revine persoanelor juridice, asociații și administratorii de companii datorează, în anumite condiții, pentru dividendele nete încasate, contribuții sociale de sănătate.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre declararea veniturilor din dividende prin intermediul declarației unice.
Obținerea de venituri din dividende peste un anumit plafon în cursul anului 2018 îi obligă pe contribuabili să completeze și să depună declarația unică până cel târziu la data de 15 iulie 2018. Având în vedere faptul că data pică duminica, termenul limită este stabilit în acest an pentru data de 16 iulie. Plata CASS-ului datorat se va putea face însă până la 15 martie anul viitor, chiar și în mai multe tranșe. De asemenea, se vor putea depune oricâte declarații rectificative e cazul.
Impozitul pe veniturile din dividende nu se declară de către contribuabilii persoane fizice, ci de către firmele care plătesc aceste venituri acționarilor sau asociaților din profitul net obținut. Prin urmare, prin intermediul declarației unice se declară veniturile din dividende în scopul plății CASS în cazul în care acestea depășesc valoarea a 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 de lei. Mai multe informații se pot obține citind acest articol.
Declarația unică se poate completa și depune în format fizic, la sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau în format electronic, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV).
Depunerea în format fizic mai este posibilă doar în cursul acestui an, urmând ca din 2019 declarațiile unice să poată fi depuse doar în format electronic. Pentru moment, în funcție de modalitatea de depunere aleasă, contribuabilii pot obține o bonificație (reducere) la plata CASS. În fapt, cei mai câștigați vor fi cei care se vor folosi de declarația unică în format electronic, pentru că vor primi o reducere de 5% pentru asta.
În cazul în care plata obligațiilor fiscale datorate se va efectua anticipat, până cel târziu la data de 15 decembrie 2018, reducerea acordată va fi de 5% (indiferent de cum se depune declarația), iar, dacă declarația unică se depune electronic, bonificația maximă ce poate fi primită de un contribuabil va fi de 10% din suma totală de plată la bugetul de stat.
Important! ANAF a oferit de curând o lămurire importantă în legătură cu acordarea acestor reduceri: "Bonificațiile de 5% pentru depunerea online se calculează la depunerea declaraţiei unice în anul 2019", au spus reprezentanții ANAF pe pagina proprie de Facebook, într-o sesiune de asistență online pentru contribuabili.
Completarea declarației unice, în cazul obținerii de venituri din dividende, se va face pentru toate veniturile încasate din aceste surse. Prin urmare, dacă o persoană este asociată sau acționară în mai multe societăți care acordă dividende, aceste sume se vor centraliza și se vor declara în baza aceluiași formular fiscal, iar nu câte un formular pentru fiecare sursă de venit.
După cum a arătat Luiza Daneliuc, consultant fiscal, în cadrul unui videoclip publicat inițial pe blogul propriu, declarația unică astfel completată se va valida și se va putea depune prin intermediul SPV, fie în baza datelor de autentificare transmise de ANAF prin intermediul poștei, fie în baza parolei obținute de contribuabili de la sediile ANAF.
În cazul în care declarația unică se va depune în format electronic, trebuie urmărit ca aplicația să genereze o recipisă, dovada transmiterii formularului către ANAF.
Comentarii articol (0)