avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declaratie unica persoana fizica
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declaratie unica persoana fizica

Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice.
In cursul anului 2019 am obtinut, in 3 transe (deci in 3 luni diferite) un venit din "alte surse" de aprox. 26200 RON.
Intrebarile mele sunt:

1. Daca depun declaratia unica in 2020 (pentru veniturile din 2019) care este plafonul peste care se calculeaza CAS+CASS? Este plafonul 24960 RON sau 26760 RON? Intreb acest lucru pentru ca in codul fiscal se specifica: "Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei"

2. In cazul in care venitul realizat depaseste plafonul, atunci se plateste CAS+CASS pe intreg anul 2019 sau doar pentru cele 3 luni in care s-a realizat venitul?

3. Daca in 2017 am avut o pierdere din transferul valorilor mobiliare (actiuni, undeva la -5000 RON) aceasta se poate declara si scadea din venitul realizat in 2019 astfel incat venitul net din 2019 sa fie sub plafonul de impozitare CAS+CASS?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2020
xman_ghio, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:45, 16 Ianuarie 2020
Doar o completare: sunt salariat, iar veniturile de mai sus au fost din alte surse. In acest caz, daca am depasit plafonul, platesc diar CASS (10%) sau si CAS (25%)?
Nu are impotanta daca in acelasi timp ma aveti si un contract de munca valabil.
Contributiile pentru 2019 le veti declara si plati ambele obligatoriu la plafonul de 24960 lei.
Da, pierderea din anul 2017 o veti lua in calcul la completarea declaratiei unice si va contribui doar la scaderea sau disparitia doar a impozitului pe venit. Conditia e sa fi depus an de an declaratia unica si sa apara acolo acea pierdere reportata.
Multumesc,

atunci care este ideea cu descrierea din codul fiscal: "Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei"?

De asemenea, in materialul informativ ANAF din 15.10.2019 STABILIREA DIN OFICIU A CAS ŞI CASS se specifica: "Stabilirea din oficiu a CAS:
se aplică persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
A. au realizat venituri din activităţi independente şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează CAS;
B. au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile menţionate mai sus, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice estimativă;
C. nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative privind CAS datorată pentru anul fiscal de
impunere."

Practic veniturile din alte surse nu sunt incluse in obligativitatea CAS, doar venituri din activităţi independente şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Este corect sau exista alte articole din codul fiscal/lege care specifica altceva?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2020
xman_ghio, utilizator
Nu pentru toate tipurile de venit trebuie platit cas ci doar cass. Deci detaliati clar "venit din "alte surse"".
Am inteles! Deci pentru veniturile care se incadreaza la capitolul "alte surse" (nu se incadreaza la "venit din activitati independente") se plateste doar CASS, nu si CAS, corect?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Drepturi de proprietate intelectuala - calcul plafon adriana.toader92 adriana.toader92 Buna ziua! Castig venituri exclusiv din drepturi de proprietate intelectuala. Conform contractului, castig 2979 lei brut. Net, imi intra 2800 de lei in ... (vezi toată discuția)
Impozit si cass pentru venituri din activitati independente + dividende danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din activitati independente de 20.000 lei/an la care se adauga venituri din dividende de 10.000 lei/an (ambele ... (vezi toată discuția)
Taxe venituri extrasalariale claudius022 claudius022 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu informatii cu privire la taxele pe veniturile extrasalariale? Sunt angajat full time (programator) iar pe langa asta am si ... (vezi toată discuția)