avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Drepturi de proprietate intelectuala - calcul plafon
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Drepturi de proprietate intelectuala - calcul plafon

Buna ziua!

Castig venituri exclusiv din drepturi de proprietate intelectuala. Conform contractului, castig 2979 lei brut. Net, imi intra 2800 de lei in cont. Angajatorul meu plateste impozitul de 10% si mi-a spus ca nici el, nici eu, nu datoram CAS sau CASS pentru ca baza de calcul ar fi venit brut – cota forfetară (40% venit brut), ceea ce m-ar plasa sub plafonul de 22800/24960 (din 2019). Este corect? Am obligatia de a depune vreo declaratie?

Daca vreau sa ma asigur voluntar la sistemul de sanatate ce suma ar trebui sa completez in formular in dreptul rubricii total venit estimat?
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:45, 4 Ianuarie 2019
Da, nu datorati si nu depuneti declaratia unica decat daca vreti sa va asigurati platind cass (10% la salariul minim din 2019) pentru sase luni si sa fiti asigurata tot anul..
Va redau din codul ficsal art. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)

(1) Persoanele fizice care realizează venituri prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației prevăzută la art. 120. Norme metodologice

(2) Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzută la art. 120 se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), după cum urmează:
......
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuală, stabilit după acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevăzute la art. 72 și 721, precum și venitul net din drepturi de proprietate intelectuală determinat potrivit prevederilor art. 73;
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie unica persoana fizica xman_ghio xman_ghio Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva nelamuriri legate de impozitul pe venit persoane fizice si depunerea declaratiei unice. In cursul anului 2019 am ... (vezi toată discuția)
Cass dividende ElenaRosoi777 ElenaRosoi777 Un SRL inregistreaza la finele anului 2018 un profit de 25.000, pe care il distribuie in 2019 Administratorului unic, sub forma de dividende. Societatea ... (vezi toată discuția)
Contributia cas si cass se calculeaza la venit brut sau net? eupopescu eupopescu Buna seara! Pe internet sunt articole contradictorii. 1. Contributia CAS si CASS pe 2023 se calculeaza tinand cont de venitul brut, sau de net? 2. ... (vezi toată discuția)