Noul mecanism de declarare, stabilire și plată a impozitului pe veniturile independente (și nu numai) și a contribuțiilor sociale aferente a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, aplicându-se deja. Acesta este inclus în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018, care a modificat, printre alte acte, Codul fiscal.
Conform prevederilor stabilite de autorități, PFA-urile și ceilalți contribuabili cu venituri independente (dar și cei cu venituri din dividende sau chirii, printre alții) vor putea face una sau mai multe plăți pentru a acoperi sumele datorate anual ca impozit, CAS și CASS. Practic, termenul-limită de plată este data de 15 martie pentru anul anterior, însă plățile vor putea fi făcute cu mult înainte.
De exemplu, dacă o persoană datorează taxe de 20.000 de lei, aceasta va putea face o plată unică de 20.000 de lei oricând înainte de data de 15 martie a anului următor. În aceeași măsură, se vor putea face, de exemplu, patru plăți de 5.000 de lei sau zece plăți de 2.000 de lei cu mult înainte de acel termen, la datele dorite de persoanele fizice.
Pentru anul 2018, autoritățile încurajează contribuabilii să-și achite mai din timp impozitul și contribuțiile sociale prin acordarea unor reduceri de taxe. Mai exact, este vorba de reduceri ale sumelor de plată de până la 10% din impozitul datorat și până la 10% din contribuțiile sociale datorate. Pentru următorii ani este neclar dacă vor exista bonificații asemănătoare.
Practic, pentru anul 2018, termenul de declarare este, prin excepție, 15 iulie, iar termenul de plată - 15 martie 2019.
Toate persoanele fizice cu venituri independente vor depune anual, până la data de 15 martie, o declarație unică pentru stabilirea impozitului, CAS și CASS datorate statului. Modelul și instrucțiunile declarației unice trebuie stabilite prin ordin al Fiscului până pe 22 aprilie 2018.