Un mecanism simplificat de declarare și plată pentru persoanele fizice este inclus în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative, document publicat în Monitorul Oficial din 23 martie 2018.
Potrivit noilor prevederi, cei care obțin venituri din activități independente, inclusiv PFA-urile, venituri din investiții sau venituri din chirii vor depune anual o singură declarație - Formular 212 -, al cărei termen-limită de depunere la Fisc va fi 15 martie. Totuși, prin excepție, anul acesta termenul va fi 15 iulie și va fi valabil și pentru veniturile realizate în 2017.
Vorbim, practic, de unele reguli tranzitorii aplicabile, prevăzute în documentul menționat, conform cărora persoanele fizice ce au realizat venituri în 2017 pentru care aveau obligația depunerii declarației privind venitul realizat, vor depune declarația unică 212 privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale până la 15 iulie 2018.
Astfel, pentru veniturile realizate în 2017, obligațiile fiscale sunt cele în vigoare la data realizării venitului, urmând ca organul fiscal să stabilească impozitul anual datorat prin emiterea deciziei de impunere anuale, pe baza noului formular unic introdus de autorități.
Concret, vizate de declarare sunt veniturile din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (inclusiv drepturi de autor), din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real.
Nu în ultimul rând, 15 iulie 2018 va fi și termenul-limită pentru veniturile din 2018, prin care contribuabilii vor declara veniturile estimate pentru anul în curs.
Prin urmare, declarația unică depusă până la 15 iulie 2018 va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal 2017 și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs.
De altfel, pentru a încuraja plata anticipată a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice cu venituri independente pentru anul 2018, autoritățile vor acorda reduceri de taxe contribuabililor, reduceri de până la 10% din sumele datorate statului. Detalii suplimentare, aici.