Și cum noile reguli pot crea probleme persoanelor vizate, obișnuite cu un alt mecanism până acum, ne-am gândit să vă spunem cum se face, pentru fiecare categorie de venituri extrasalariale în parte, declararea veniturilor și plata taxelor aferente.
Declararea veniturilor și plata taxelor pentru PFA-uri
Autoritățile au simplificat semnificativ mecanismul de declarare, stabilire și plată a impozitului și a contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice prin intermediul OUG nr. 18/2018, în vigoare de câteva săptămâni. În același timp, a fost introdusă declarația unică, formular 212, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 888/2018.
Practic, noua declarație a comasat șapte declarații fiscale, printre care și formularele 200, 220 și 600, principalele documente pe care PFA-urile le aveau de depus anual.
Concret, formularul 212 va fi depus pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit. Totuși, pentru anul 2018 există reguli tranzitorii, astfel că declarația unică trebuie depusă până pe 15 iulie 2018.
Prin intermediul acesteia, vor fi estimate veniturile pentru 2018, realizate din activități de producție, comerț, prestări de servicii sau din profesii liberale. În plus, 15 iulie 2018 va fi și termenul-limită pentru declararea veniturilor obținute în 2017, din categoriile de venituri amintite. Prin urmare, declarația unică depusă până la 15 iulie 2018 va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal 2017 și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs, urmând ca din 2019 să existe un termen unic de declarare și plată, respectiv 15 martie.
Concluzionând, putem spune că noul formular 212 va fi utilizat pentru:
- declararea venitului realizat în anul 2017 de persoanele fizice;
- declararea impozitului pe venitul estimat și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice începând cu anul 2018.
Notă: Detalii pe larg despre declararea veniturilor prin formularul 212 și plata taxelor, în cazul persoanelor fizice autorizate, găsiți aici.
În continuare, poți citi despre:
- veniturile din drepturi de autor;
- veniturile din dividende;
- veniturile din chirii;
- veniturile din agricultură;
- veniturile din pariuri;
- veniturile din străinătate.
Cum se declară și plătesc veniturile din drepturi de autor
Declarația 212 acoperă și veniturile din proprietate intelectuală, acolo unde intră și drepturile de autor, pentru veniturile determinate în sistem real, adică situația în care contribuabilii nu au optat pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Căci, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract, legiuitorul a stabilit o structură distinctă, revenindu-se practic la procedura de reținere, declarare și plată a taxelor de către plătitorul de venit.
Pentru veniturile impozitate în sistem real însă va fi folosită declarația unică, formular 212, care va fi depusă până la 15 iulie 2018, pentru veniturile estimate în acest an. Și în cazul acestora, 15 iulie 2018 va fi și termenul-limită pentru declararea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală obținute în 2017.
Concret, vorbim despre veniturile obținute din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, reprezentând venituri din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.
Astfel, pentru veniturile realizate în 2018, cu excepția celor pentru care reținerea se face la sursă, vor fi folosite următoarele reguli:
- declarația unică, formular 212, va fi depusă până la 15 iulie 2018, inclusiv, prin intermediul acestui document fiind practic estimate veniturile ce urmează a fi realizate în acest an;
- tot până la 15 iulie 2018, contribuabilii vor face calculul impozitului pe venitul estimat;
- obligațiile fiscale aferente, respectiv plățile de impozit și contribuții sociale, vor fi efectuate până la 15 martie 2019, în baza formularului 212.
Notă: Informații suplimentare despre impozitarea veniturilor din drepturi de autor, aici.
Taxarea veniturilor din dividende
În continuare, vom avea în vedere veniturile din investiții, acolo unde se încadrează și veniturile din dividende, din dobânzi, câștiguri de capital sau cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor.
În ceea ce privește depunerea declarației 212, regulile sunt aceleași prezentate anterior. Important să reamintim este că, în prezent, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%. În plus, și dividendele, alături de celelalte venituri din investiții (dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor etc) sunt cuprinse acum în baza de calcul a contribuției la sănătate (raportată la salariul minim pe economie), în anumite condiții.
Astfel, CASS pentru veniturile din dividende este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii, și este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din dividende și alte categorii de venituri extrasalariale cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute.
Prin urmare, persoanele fizice care realizează venituri din dividende sau dobânzi și care estimează, pentru anul 2018, venituri extra-salariale mari mari de 22.800 de lei, vor depune declarația unică până la 15 iulie 2018 și vor datora, pe lângă impozitul pe venit de 5%, și CASS de 2.280 de lei, sume ce vor fi plătite până cel târziu la 15 martie 2019.
Notă: Află de aici mai multe despre declararea și plata veniturilor din investiții.
Cum trebuie declarate și plătite veniturile din chirii
Și pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, adică, mai pe scurt, din chirii, avem reguli noi, astfel că și persoanele fizice cu asemenea venituri depun de-acum declarația unică, în locul formularelor 200, 220 sau 600.
Astfel, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală, au obligaţia să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în locul formularului 220, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi.
În cazul contribuabililor care obțin venituri din chirii determinate pe baza normelor de venit, a căror impunere este finală și care au depus deja în 2018 declarația privind venitul estimat/norma de venit, nu va mai fi nevoie de depunerea declarației unice, menținându-se doar obligația calculului și plății impozitului aferent veniturilor realizate în acest an, până la 15 martie 2019.
Vă reamintim că, în prezent, veniturile din chirii sunt impozitate cu o cotă de 10%, la care se adaugă CASS de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii. Concret, CASS este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din chirii și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute (22.800 de lei).
Notă: Toate informațiile despre impozitarea veniturilor din chirii sunt aici.
Impozitarea veniturilor din activități agricole
Noile prevederi vizează și contribuabilii cu venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real. Astfel, agricultorii vor depune anual, la rândul lor, o singură declarație fiscală (noul formular 212), în locul formularelor 200, 220, 221 sau 600, pe care le completau până acum. În plus, din 2019 va exista un termen-limită unic pentru declararea și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.
Potrivit normelor în vigoare, în categoria veniturilor din activități agricole putem include veniturile obținute din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea;
- creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
În ceea ce privește veniturile din piscicultură și silvicultură, acestea reprezintă veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Ținând cont de cota de CASS de 10%, rezultă că, dacă în 2018 veți încasa, cumulat, venituri din agricultură, silvicultură și piscicultură, activități independente, chirii și alte asemenea surse într-un plafon de cel puțin 12 salarii minime brute (22.800 de lei), veți plăti la anul, pentru toate aceste venituri, atât impozit pe venit de 10%, cât și CASS de 10%. Plata taxelor aferente se va face, desigur, până la termenul deja cunoscut: 15 martie 2019.
Notă: Mai multe informații utile pentru agricultori sunt aici.
Declararea veniturilor și plata taxelor pentru pariuri online
În fine, noul mecanism introdus de autorități vizează și contribuabilii ce au câștigat bani de pe platforme online de pariere, în 2017 și în primele trei luni ale anului în curs.
Astfel, aceste câștiguri trebuie declarate până la 15 iulie 2018, prin intermediul formularului 212, cu plata impozitelor aferente până la 15 martie 2019.
Din 23 martie 2018 însă, adică momentul publicării OUG nr. 18/2018 în Monitor, impozitul pe veniturile obținute din pariuri online este reținut tot la sursă, pentru fiecare retragere, la fel cum se întâmplă și cu câștigurile realizate la casele de pariuri offline, adică cele stradale.
Vă reamintim că, potrivit prevederilor din Codul fiscal, retragerile de pe platforme online sunt impozitate astfel:
- cele până în 66.750 de lei, inclusiv, sunt impozitate cu o cotă de 1%;
- cele cuprinse între 66.750 și 445.000 de lei, inclusiv, sunt taxate cu 667,5 lei + 16% din valoarea care depășește suma de 66.750 de lei;
- cele mai mari de 445.000 de lei sunt impozitate cu 61.187,5 lei + 25% din valoarea care depășește suma de 445.000 de lei.
Notă: Explicații pe larg despre impozitarea veniturilor din jocuri de noroc și poker, aici.
Și veniturile din străinătate se declară prin formularul 212
Și românii cu venituri din străinătate au obligația de a le declara Fiscului, prin intermediul declarației unice 212.
"Contribuabilii care obţin venituri din străinătate (...) au obligaţia să le declare în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului precum și să efectueze calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenția de evitare a dublei impunere", scrie în OUG nr. 18/2018.
În ceea ce privește veniturile obținute din străinătate în 2017, acestea vor fi declarate până la 15 iulie 2018. Important de reținut este că sunt scutiți de impozit în România cei care obțin venituri într-un stat cu care România are o convenție de evitare a dublei impuneri fiscale.
Notă: Alte detalii despre declararea și taxarea veniturilor din afara României găsiți în acest articol.
Transmiterea declarației unice
Formularul 212 va fi depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar).
Potrivit estimărilor autorităților, declarația va fi depusă de peste 900.000 de români, mai precis de către "toate persoanele care obțin venituri din România (în mod independent sau în asociere) din activități independente (comerț, producție, servicii, profesii liberale), din drepturi de autor, din chirii, din investiții (dividende, dobânzi, tranzacționare titluri), din agricultură, silvicultură și piscicultură, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit (veniturile din arendă și, în unele situații, veniturile din drepturi de autor), indiferent dacă obțin profit sau pierdere din activitățile respective și indiferent dacă impozitul se stabilește în sistem real, pe baza normelor de venit sau prin cote forfetare de cheltuieli", așa cum ne-a explicat un specialist.
Așadar, putem concluziona că formularul 212 servește la impozitarea veniturilor extrasalariale și la plata contribuțiilor sociale la pensii și sănătate pentru aceste venituri. Sunt vizate nu doar veniturile extrasalariale obținute în țară, ci și cele din străinătate, atunci când există obligația ca ele să fie impozitate și taxate la noi.