Contribuabilii care obțin venituri din România, dar și din străinătate, trebuie să declare veniturile obținute prin completarea și depunerea unei declarații unice, document introdus în circuitul fiscal de mecanismul simplificat de declarare și plată a taxelor, ce a fost aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018. Practic, odată cu schimbările aduse Codului fiscal, autoritățile fiscale au renunțat la utilizarea deciziilor de impunere pentru informarea contribuabililor, aceștia fiind nevoiți de-acum să-și calculeze singuri obligațiile fiscale pentru veniturile obținute pe durata anului fiscal anterior.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre cum pot depune declarația unică și care este termenul-limită pentru depunerea acesteia.
“Contribuabilii care obțin venituri din străinătate (...) au obligația să le declare în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, precum și să efectueze calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenția de evitare a dublei impuneri”, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2018, act normativ ce introduce mecanismul simplificat de declarare a veniturilor și plată a taxelor aferente pentru persoanele fizice.
Prin excepție de la prevederile actului normativ menționat mai sus și doar pentru acest an, termenul-limită de depunere a declarației unice este 15 iulie. Începând de anul viitor, termenul de depunere a declarației unice va fi 15 martie. Ținând cont că, în acest an, data de 15 iulie cade într-o zi de duminică, zi liberă pentru angajații Fiscului, termenul de depunere a declarației unice va fi data de 16 iulie.
Declarația unică se poate depune atât direct, adică la ghișeu, cât și prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire. Suplimentar, contribuabilii pot depune acest document și în format electronic, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. Începând cu anul viitor, declarația unică se va putea completa exclusiv online. Aici poți găsi un ghid complet pentru înregistrarea contribuabilor în SPV.
Comentarii articol (0)