Legea nr. 87/2017 pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 313 din 2 mai 2017 și a intrat în vigoare astăzi.
Documentul prevede restrângerea situațiilor în care deputații și senatorii se pot găsi în incompatibilitate. Concret, parlamentarii pot să dețină funcții la companii fără ca acest lucru să contravină legislației, însă numai în măsura în care firmele respective nu desfășoară efectiv activitate comercială.
„Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: a) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990 (...), care desfășoară sistematic și efectiv activități comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare și la instituțiile publice”, dispune noua lege, ce se aplică începând de astăzi.
Până ieri, legislația stabilea că, indiferent dacă o firmă desfășoară sau nu activitate, deputații și senatorii nu pot avea funcții în cadrul acestora. Potrivit expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 87/2017 în forma sa de proiect, măsura adoptată este menită să reducă numărul de procese inutile pentru incompatibilitate atunci când aleșii poporului neglijează faptul că au înființat societăți ce n-au funcționat deloc.
„Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijențe, ceea ce duce inutil la consum de timp și bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înființat societăți comerciale care nu au funcționat niciodată și chiar s-a uitat de ele. Aceste situații au fost constatate de ANI (Agenția Națională de Integritate - n. red.), care, conform legislației actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situații, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanțe judecătorești din teritoriu, până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”, explicau inițiatorii.
Într-un comunicat de presă recent al ANI, entitatea atrage atenția că documentul „creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident, presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege”. Reprezentanții ANI au mai subliniat și cu altă ocazie că o funcție de demnitate publică, ce obligă la respectarea interesului țării, nu poate fi exercitată în deplină legalitate dacă în același timp parlamentarii au interese și în mediul de afaceri.
Comentarii articol (3)