Termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare și raportărilor contabile pentru anul 2016 este 30 mai 2017 în cazul societăților comerciale, respectiv 2 mai 2017 în cazul entităților fără scop patrimonial (asociații, fundații etc).
Potrivit legislației în vigoare, bilanțurile pentru anul trecut, însoţite de documentele prevăzute de actele normative aplicabile, pot fi transmise fie în format hârtie şi în format electronic, fie numai în formă electronică.
Mai precis, situațiile anuale la 31 decembrie 2016 se pot depune, până luna viitoare, în format hârtie și în format electronic, la registratura unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată, sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă.
Cum termenul de depunere se apropie, indiferent de forma de organizare a persoanei juridice, există numeroase situații în care bilanțurile pentru anul trecut au fost deja transmise. Pentru a verifica dacă acestea au fost depuse și corect, contribuabilii pot accesa următoarea adresă: https://www.anaf.ro/StareD112/, link la care se poate verifica, totodată, și depunerea corectă a altor declarații fiscale, inclusiv formularul 112.
Astfel, în această pagină trebuie să completați în câmpurile din tabel două numere diferite în funcție de modalitatea în care au fost depuse bilanțurile - pe internet sau direct la ghișeul instituției.
În cazul depunerii online, datele cerute sunt indexul de încărcare (codul primit la încărcarea raportărilor anuale pe portalul e-guvernare.ro) și codul de identificare fiscală (CIF) al societății pentru care a fost depusă raportarea anuală. În schimb, dacă documentele au fost aduse la ghișeu, va fi nevoie de numărul de înregistrare primit acolo și de CIF-ul companiei.
După completarea acestor două câmpuri, sistemul va genera o recipisă din care puteți afla informații referitoare la starea raportărilor anuale, adică dacă acestea au fost sau nu transmise corect.
În cazul în care recipisa pe care o veți primi după introducerea datelor menționate mai sus vă informează că „Nu există erori de validare”, înseamnă că toate criteriile de validare verificate de serverul central al MFP au fost îndeplinite. În această situație, raportările anuale au fost transmise corect.
În schimb, dacă sistemul va genera mesajul „Documentul are erori de validare”, înseamnă că documentul depus a primit număr de înregistrare și s-a emis recipisa, dar există erori în conținutul său.
În această situație trebuie să verificați recipisa primită și vă vedeți ce erori au fost constatate de sistem în document. Vă reamintim că, după corectarea erorilor indicate în recipisă, situațiile financiare anuale trebuie să fie depuse încă o dată.
Totodată, sistemul mai poate să genereze și mesajul „Fișierul depus nu este un document valid”. În acest caz, documentul pe care l-ați depus nu a fost deloc înregistrat. Este necesar să corectați documentul și să reluați depunerea.
Cum depui online bilanțurile
Așa cum am precizat deja, contribuabilii au la dispoziție și varianta depunerii online a situațiilor financiare anuale, pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, societățile trebuie să folosească programul de asistență pus la dispoziție gratuit de către MFP pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin care se generează un fișier de tip PDF, având atașat un fișier xml, care conține datele de identificare a societății, precum și un fișier cu extensia zip.
Fișierul cu extensia zip va conține situațiile financiare anuale și documentele cerute de lege așa cum acestea sunt întocmite de societăți și scanate, alb-negru, lizibil și cu o rezoluție care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fișierului PDF la care este atașat fișierul zip.
„În vederea depunerii situațiilor financiare anuale în format hârtie și în format electronic sau numai în formă electronică, având atașată o semnătură electronică extinsă, societățile (...) folosesc programul de asistență pus la dispoziție gratuit de către Ministerul Finanțelor Publice pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin care se generează un fișier de tip PDF, având atașat un fișier xml, care conține datele de identificare a societății, precum și un fișier cu extensia zip. Fișierul cu extensia zip va conține situațiile financiare anuale și documentele cerute de lege așa cum acestea sunt întocmite de societăți și scanate, alb-negru, lizibil și cu o rezoluție care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fișierului PDF la care este atașat fișierul zip”, scrie în Ordinul MFP nr. 166/2017, document care aprobă principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea bilanțurilor, în acest an.
Notă: Informații pe larg despre întocmirea și transmiterea situațiilor financiare pentru anul 2016 pot fi găsite aici.