Normele pentru aplicarea impozitului specific au fost publicate vineri în Monitorul Oficial, cu peste trei luni întârziere față de termenul anunțat de autorități, și vin să clarifice, printre altele, modalitatea de calcul a impozitului datorat de o firmă ce desfășoară atât o activitate vizată de impozitul specific, cât și o activitate vizată de impozitul pe profit.
Concret, acei contribuabili ce realizeză venituri și din alte activități decât cele din sectorul turistic, restaurante și baruri trebuie să aplice, în mod corespunzător, un regim mixt de impozitare, urmând să achite, concomitent:
- impozitul specific pentru veniturile din activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de Legea impozitului specific;
- impozitul pe profit pentru veniturile din celelalte activități.
Pentru a înțelege mai bine aplicarea simultană a celor două regimuri de impozitare, în Ordinul comun al Ministerului Turismului și al Ministerului Finanțelor Publice nr. 264/464/2017, ce aprobă normele pentru aplicarea impozitului specific, sunt oferite mai multe exemple concrete, pe care le redăm în cele ce urmează. Acestea sunt detaliate în fișierul anexat articolului de față.
Exemplul 1: Un contribuabil care exploatează un complex hotelier compus dintr-un hotel, un restaurant, o piscină, și separat o stație de betoane, plătește impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea complexului hotelier și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea stației de betoane.
Exemplul 2: Un contribuabil care exploatează un complex hotelier compus din hotel, restaurant, bar, sală polivalentă, sală de forță/gimnastică, și separat, într-o altă locație, exploatează independent, fără nicio legătură cu serviciile hoteliere, o piscină, plătește impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea complexului hotelier și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea piscinei independente. Dacă respectiva piscină este cuprinsă în oferta turistică, atunci și veniturile obținute din exploatarea ei intră în sfera impozitului specific.
Exemplul 3: Un contribuabil care exploatează un hotel de 2 stele, fară alimentație publică și un magazin de încălțăminte plătește impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea hotelului și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea magazinului de încălțăminte.
Exemplul 4: Un contribuabil care exploatează un restaurant independent și o fabrică de baterii, plătește impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea restaurantului și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea fabricii de baterii.
De altfel, pentru a putea aplica noile prevederi, agenții economici vor organiza și conduce evidența contabilă, urmând ca pentru stabilirea cheltuielilor comune ce vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal să utilizeze "o metodă rațională de alocare, potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proporţional cu ponderea veniturilor obţinute din activităţile vizate în veniturile totale realizate de contribuabil".
În altă ordine de idei, normele metodologice stabilesc că o firmă plătitoare de impozit pe profit ce are trecută în actul constitutiv o activitate vizată de impozitul specific va fi scutită de aplicarea forfetarului dacă nu desfășoară efectiv activitatea respectivă. Mai multe detalii despre această situație sunt aici.
Vă reamintim că impozitul specific a fost introdus în legislația autohtonă de la începutul anului în curs, prin Legea nr. 170/2016, și vizează, în principal, hotelurile, barurile și restaurantele. Declararea și plata impozitului specific trebuie făcută semestrial. Pentru 2017, cele două termene de plată sunt stabilite la 25 iulie 2017 și 25 ianuarie 2018.
Notă: Mai multe informații despre aplicarea impozitului specific pot fi găsite aici, aici și aici.