Mai multe modificări la regulile de încadrare la impozit „micro” sau impozit specific, introdus de anul acesta în legislație pentru firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică ce desfășoară efectiv activități în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) sunt incluse în Legea nr. 177/2017, intrată recent în vigoare.
Astfel, începând cu luna august, firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor aplica impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific.
Asta înseamnă că entitățile vizate vor plăti de luna viitoare impozit pe veniturile microîntreprinderilor, atât timp cât îndeplinesc și celelalte condiții de încadrare în această categorie - detalii, aici.
Pentru acest lucru, firmele vor depune, nu mai târziu de 25 august 2017, formularul 010, necesar schimbării regimului de impunere, de la impozit specific, respectiv impozit pe profit, acolo unde e cazul, la impozit „micro”.
În plus, până la același termen, firmele din Horeca ce în 2016 au avut afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor declara și plăti, prin intermediul formularului 100, impozitul aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei (exemple de calcul am făcut aici).
Mai departe, din august și până la finele anului, firmele de mai sus vor aplica regimul de impozitare "micro”, în cadrul căruia declararea și plata se fac trimestrial. Totuși, trimestrul al treilea din 2017 va avea doar două luni, august și septembrie (în condițiile în care iulie nu va mai intra în calcul). Termenul pentru depunerea formularului 100 pentru aceste două luni va 25 octombrie 2017.
Ce firme vor plăti trei tipuri de impozit anul acesta
Așadar, vor exista numeroase firme din industria hotelieră, restaurante și alimentație publică ce vor plăti în 2017 atât impozit specific, pentru primele șapte luni ale anului, cât și impozit pe veniturile "micro", pentru restul anului.
Mai mult, există numeroase firme ce au desfășurat și alte activități conexe, ce nu intră sub incidența impozitului specific, și pentru care datorează impozit pe profit.
Mai precis, firmele vizate de aplicarea impozitului specific, ce desfășoară însă și alte activități, trebuie să determine un impozit mixt, plătind concomitent atât impozit specific pentru veniturile din activitățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prevăzute de legea impozitului specific, cât și impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități.
Astfel, un complex hotelier compus dintr-un hotel, un restaurant, o piscină, și separat o stație de betoane, plătește impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea complexului hotelier și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea stației de betoane.
Totodată, o companie care deține o pensiune, dar și un magazin de încălțăminte, trebuie să plătească impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea unității de cazare și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea magazinului de încălțăminte.
Dacă aceste unități nu au înregistrat în 2016 venituri de peste jumătate de milion de euro, și îndeplinesc și celelalte condiții prevăzute în Codul fiscal, vor trece din august la aplicarea impozitării "micro".
Asta înseamnă că până la 25 august 2017 vor calcula, declara și plăti impozitul specific unor activități, respectiv impozitul pe profit, pentru perioada 1 ianuarie 2017- 31 iulie 2017. Impozitul pe profit se determină luând în considerare veniturile și cheltuielile înregistrate în perioada amintită, iar rezultatul fiscal se ajustează corespunzător acestei perioade.
Din august însă, aceste afaceri vor trece la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. În total, trei tipuri de impozit în 2017, ce trebuie calcultate și plătite într-un interval scurt.
Atenție! Celelalte firme vizate de aplicarea impozitului specific, adică cele cu afaceri de peste 500.000 de euro în 2016 vor calcula impozitul specific pentru primul semestru din anul 2017, adică perioada ianuarie-iunie 2017, prin intermediul formularului 100, ce trebuie depus la Fisc până diseară, cel târziu.