Impozitul specific a fost introdus în legislația autohtonă începând cu data de 1 ianuarie 2017. Astfel, de la acea dată, societățile ce activează în domeniul cazării și în cel al alimentației publice, ce ar fi aplicat impozitul pe profit dacă nu apărea forfetarul, sunt obligate să aplice impozitul specific.
Cu toate acestea, o firmă ce dorește să renunțe la aplicarea forfetarului are o alternativă perfect legală: să-și înceteze activitățile impozitate specific și să se orienteze către activități impozitate pe profit. Această variantă a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de Ramona Chițu (Moisa) (foto dreapta), tax manager la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Atâta timp cât la finele anului 2016 se îndeplineau condițiile impozitării pe profit, impozitul specific este obligatoriu pentru firmele ce desfășoară efectiv activități vizate de codurile CAEN 5510 (hoteluri și alte facilități de cazare similare), 5520 (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată), 5530 (parcuri pentru rulote, campinguri și tabere), 5590 (alte servicii de cazare), 5610 (restaurante), 5621 (activități de alimentație pentru evenimente), 5629 (alte servicii de alimentație) și 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
„Astfel, atâta vreme cât societățile desfășoară efectiv activități din domeniile menționate mai sus, impozitul specific este obligatoriu pentru astfel de activități. Există o singură excepție, și anume microîntreprinderile, plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor la 1 ianuarie 2017. Acestea sunt exceptate de la plata impozitului specific, chiar dacă desfășoară activități din domeniile menționate mai sus”, ne-a spus Ramona Chițu.
Legea impozitului specific nu era îndeajuns de clară în privința aplicării impozitului specific. Din acest motiv, normele actului normativ detaliază că simpla înscriere în actele constitutive a uneia dintre activitățile încadrate la codurile CAEN de mai sus nu obligă la aplicarea forfetarului. Cu alte cuvinte, o firmă trebuie să desfășoare efectiv activitate în domeniul cazării sau în cel al alimentației publice pentru a fi obligată la plata impozitului specific.
În același timp, foarte important de precizat este că, în eventualitatea în care o companie desfășoară atât activități impozitate specific, cât și activități impozitate pe profit, acesteia i se aplică un regim mixt de impozitare. Concret, pentru prima categorie de activități este datorat impozit specific, iar pentru a doua categorie de activități este datorat impozit pe profit.
Așadar, o firmă ce dorește să iasă de sub regimul de impozitare specific, pentru a aplica un alt regim de impozitare, are, cel puțin la prima vedere, o singură soluție legală. Și anume să înceteze să mai desfășoare activități încadrate la codurile CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 și 5630 și să desfășoare doar activități impozitate pe profit.
Potrivit Legii impozitului specific, firmele înființate în cursul anului ce desfășoară activități în domeniul cazării și în cel al alimentației publice sunt obligate la plata impozitului specific începând cu următorul an, însă doar dacă nu se încadrează la categoria microîntreprinderilor. Dacă în ultima zi a anului o companie nu mai îndeplinește condițiile impozitării specifice, aceasta trebuie să notifice autorităților fiscale, prin intermediul formularului 010, până la finele lunii martie a anului următor, trecerea la impozitarea pe profit.
Impozitul specific se achită semestrial, adică de două ori pe an. Mai precis, pentru anul 2017, de exemplu, primul termen de plată va fi 25 iulie 2017, iar al doilea - 25 ianuarie 2018. Declararea forfetarului se face, în momentul de față, cu ajutorul formularului 100.
Condițiile aplicării impozitului specific sunt ca, la data de 31 decembrie a anului precedent, firmele să aibă înscrisă în actele constitutive (și să desfășoare efectiv), ca activitate principală sau secundară, una dintre activitățile aferente codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 și 5630 și să nu se afle în lichidare. Referitor la impozitul pe profit (a cărui cotă este de 16%), acesta este aplicabil, în esență, firmelor care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, aveau afaceri de peste 500.000 de euro (aici, de notat că plafonul a fost majorat la începutul anului curent de la 100.000 de euro).
Notă: Informații suplimentare despre impozitul specific pot fi găsite aici și aici, iar despre impozitarea mixtă (specific + profit) - aici.
Comentarii articol (3)