ASF a publicat astăzi tarifele de referință pentru polițele RCA, în contextul în care mâine expiră tarifele maxime stabilite anul trecut prin OUG nr. 54/2016. Potrivit comunicatului transmis de Autoritate, șoferii și orice alte persoane interesate pot avea acum un reper care să-i ajute la compararea tarifelor de primă pe care asigurătorii le vor stabili.
În anunțul de astăzi, ASF a subliniat încă o dată faptul că aceste valori de referință sunt strict orientative, ele nefiind nicidecum stabilite ca minime sau maxime pentru prețurile practicate de asigurători.
Concret, tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, adică 610 lei.
Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim valabil până mâine în valoare de 992 lei. Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este de 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei), conform ASF.
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, adică cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplică acestei categorii la acest moment.
Notă: Tarifele de referinţă pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi consultate în documentul anexat la articol.
Metodologia în baza căreia s-au calculat aceste tarife a intrat în vigoare astăzi, prin Norma ASF nr. 15/2017 privind metodologia de calcul de către Autoritatea de Supraveghere Financiară al tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, publicată azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 365.
Tarifele au fost stabilite, potrivit ASF, pe baza datelor cu privire la polițe (perioada 2012-2016) şi la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31.12.2016. Ele sunt structurate, așa cum reiese din metodologie, în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.
Potrivit Normei, ASF a stabilit aceste tarife de referință după ce a colecta și a analizat datele de la asigurători, după ce a analizat fiecare asigurător în parte, a estimat prima de risc și a făcut o analiză de impact.
Notă: Chestiunea stabilirii unor tarife de referință va putea deveni, în curând, atribuția unei alte entități. Recent, în Parlament a fost votat noul cadru legal al RCA, unul care va înlocui ordonanța adoptată anul trecut de Guvern. Potrivit proiectului de lege, tarifele de referință vor fi calculate de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și vor fi publicate de aceasta din urmă. Mai multe detalii despre noul cadru al RCA, aici.
Comentarii articol (1)