Executivul intenționează să inițieze un Cod al finanțelor publice locale, așa cum se arată în Hotărârea Guvernului nr. 285/2017 pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanțelor publice locale, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 10 mai 2017.
Viitorul Cod pe care primăriile îl vor aplica în activitatea lor va urma să includă toate reglementările actuale legate de finanțele publice, astfel încât să nu mai existe prevederi neclare sau contradicții legale între acte normative diferite. În esență, documentul va reglementa impozitele și taxele locale, ce sunt incluse momentan în Codul fiscal, dar și procedura fiscală locală. Mai exact, viitorul Cod al finanțelor publice locale va include, printre altele:
- principiile, cadrul general și procedurile privind formarea, administrarea și utilizarea resurselor financiare ale localităților și ale serviciilor/instituțiilor publice locale;
- elaborarea, aprobarea, executarea și raportarea bugetelor localităților;
- reglementarea și administrarea impozitelor și taxelor locale;
- facilitățile fiscale obligatorii;
- drepturile și obligațiile părților din raporturile juridice fiscale privind administrarea creanțelor bugetare;
- actul administrativ-fiscal, comunicarea acestuia, îndreptarea erorilor materiale și soluționarea contestațiilor;
- titlul de creanță, termenele de plată ale obligațiilor fiscale locale, accesoriile pentru neplată la termenele legale;
- urmărirea și executarea silită a creanțelor bugetare și fiscale locale;
- darea în plată și facilitățile fiscale ce pot fi acordate contribuabililor;
- prevederi privind criza financiară și insolvența localităților.
Concret, Codul finanțelor publice locale ar urma să preia, de principiu, prevederile Codului fiscal referitoare la impozitele și taxele locale, cele ale Codului de procedură fiscală privind procedurile de îndeplinit de către organele fiscale locale, cele ale Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și cele ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2013 privind criza financiară și insolvența unităților administrativ-teritoriale.
În cuprinsul HG nr. 285/2017 scrie că existența unui Cod al finanțelor publice locale va ușura aplicarea unitară a legislației la nivel local și va duce la creșterea încrederii cetățenilor în continuitatea și durabilitatea reglementărilor legale.
„Trebuie arătat faptul că adoptarea Codului finanțelor publice locale va facilita folosirea unei terminologii unitare pentru aceleași realități juridice, instituții, principii și concepte juridice, reducându-se astfel riscul interpretării lor diferențiate. Nu trebuie omis faptul că adoptarea unor coduri stabile în timp, cu toate piedicile inerente acestei perioade de așezare a instituțiilor statale, ar spori încrederea cetățenilor în continuitatea și durabilitatea reglementărilor legale”, prevede hotărârea apărută recent în Monitor.
Pe deasupra, Executivul subliniază că elaborarea unui Cod al finanțelor publice locale a fost cerută de mai multe entități reprezentative ale țării, precum Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România sau Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România.
Astfel, reforma administrației publice locale se va putea face mai ușor, din moment ce în prezent vorbim despre o diminuare a autonomiei administrative și financiare a autorităților publice locale, dar și de o slăbire a capacității administrative a acestora. „Problemele identificate și menționate anterior nu au un caracter izolat, cu ele confruntându-se toate autoritățile administrației publice locale din România, astfel încât desfășurarea activității acestora în condiții de eficiență este grav afectată”, se atrage atenția în hotărârea Executivului.
Cu toate acestea, nu este precizat sub ce forma va fi reglementat Codul finanțelor publice locale, deși cel mai probabil va fi vorba de o lege. Momentan, cert este că, după finalizarea proiectului Codului finanțelor publice locale, acesta va fi supus dezbaterii publice.
Atenție! Proiectul Codului finanțelor publice locale NU se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie finalizat, supus dezbaterii publice, adoptat de legiuitor și publicat în Monitorul Oficial.