Principalele obligații pe care le au clienții taximetriștilor sunt reglementate de Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Așa cum sunt formulate prevederile actului normativ, una dintre obligații face referire, în mod indirect, la acordarea unei sume mai mari decât contravaloarea efectivă a unei curse cu taxiul. Mai pe românește, vorbim de bacșiș.
Mai exact, legea impune clientului „să nu plătească serviciile pe care le-a realizat taximetristul decât în limita sumei totale prevăzute în bonul client”. Cu alte cuvinte, persoanele care merg cu taxiul sunt împiedicate, cel puțin din punct de vedere teoretic, să dea bacșiș taximetriștilor. Cu toate acestea, Legea taximetriei nu stabilește niciun fel de sancțiune legală pentru persoanele pe care autoritățile s-ar întâmpla să le surprindă dând bacșiș.
În afară de obligația de a achita strict contravaloarea cursei, clienții taximetriștilor mai trebuie, printre altele:
- să achite contravaloarea cursei efectuate;
- să ceară, să preia și să păstreze bonul client la coborârea din taxi;
- să nu provoace sau să nu dezvolte stări conflictuale cu taximetristul în timpul cursei;
- să ajute taximetristul dacă este agresat sau accidentat în timpul cursei și să anunțe imediat poliţia;
- să ocupe scaunul de lângă taximetrist doar dacă poartă centura de siguranță.
Apropo de aceste obligații, cu altă ocazie am scris mai multe despre obligația clienților de a cere, prelua și păstra bonul fiscal la finalul unei curse cu taxiul. Detalii, aici.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (8)