Nu mai târziu de 25 mai 2017, persoanele fizice ce au realizat în 2016 anumite venituri din România trebuie să completeze și să depună, la ANAF, formularul 200.
În principiu, obligația revine contribuabililor ce au obținut venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, profesii libere etc), din chirii, din jocuri de noroc (cazul pariurilor online) sau silvicultură și piscicultură. De altfel, dacă o persoană a realizat venituri din mai multe surse și categorii de venituri, aceasta va completa, după caz, una sau mai multe anexe ale declarației de venit.
Conform normelor în vigoare, formularul 200 se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii/ curatorii fiscali ai acestora, înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, datele cerute.
În ceea ce privește modalitățile pentru depunerea documentului, legislația autohtonă permite varianta depunerii clasice, adică în format hârtie, la registratura organului fiscal competent sau prin poștă, cu confirmare de primire. Astfel, data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
În același timp însă, formularul 200 poate fi transmis și prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deținători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declarația. Programul de asistență pentru completarea online a declarației 200 poate fi consultat aici.
Nu în ultimul rând, declarația poate fi transmisă și pe site-ul ANAF, accesând "Spațiul Privat Virtual", acel serviciu gratuit, disponibil contribuabililor persoane fizice din toată țara. Concret, "Spațiul Privat Virtual" poate fi accesat prin autentificarea cu:
- credențiale de tip "nume utilizator" și "parolă" însoțite de coduri de autentificare de unică folosință „OTP”;
- certificat digital calificat.
Înregistrarea pentru obținerea credențialelor se face pe site-ul Fiscului, prin completarea unor informații necesare identificării contribuabililor. Pentru a se înregistra ca utilizatori, aceștia trebuie să acceseze acest link. În cazul în care sunt deja înregistrați, persoanele fizice vor accesa direct această adresă.
Formularul 200 și instrucțiunile sale de completare pot fi obținute de la sediul unităților fiscale sau pot fi descărcate de pe site-ul Fiscului, direct de aici.
În ceea ce privește organul fiscal competent pentru primirea documentului, acesta este:
- organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
- organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.
Atenţie! Nedepunerea formularului 200 până la 25 mai 2017 pentru veniturile realizate anul trecut se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei, în conformitate cu prevederile articolului 336 din Codul de procedură fiscală. Totuși, contribuabilii au posibilitatea achitării, în termen de 48 de ore, a jumătate din minimul amenzii, însă persoanele în cauză trebuie să rețină că nedeclararea veniturilor de anul trecut nu îi va scuti de plata impozitului, amenda urmând să se achite separat de impozitul aferent.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate depunerii formularului 200. Toate articolele pot fi urmărite aici.