Codul fiscal le permite contribuabililor să redirecționeze către organizații neguvernamentale sau pentru acordarea de burse o sumă ce reprezintă 2% din impozitul pe venit pe care îl datorează statului.
Mai precis, actul normativ prevede că suma reprezentând până la 2% din impozitul pe venit poate să fie donată unei entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
În categoria entităților nonprofit sunt incluse, potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal, asociațiile, fundațiile, organizațiile sindicale, patronatele, camerele de comerț, partidele politice, asociațiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaților, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare și funcționare, desfășoară activități nonprofit, iar sumele primite din impozit sunt folosite în acest scop.
Cine poate dona 2% din impozitul anual
Potrivit normelor aflate în vigoare, persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și asimilate salariilor în anul 2015 pot să completeze și să depună la Fisc formularul 230 până la data de 25 mai. Concret, documentul se completează în următoarele situații:
- contribuabilul optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susținerea entităților nonprofit sau a unităților de cult;
- contribuabilul a efectuat în anul de raportare cheltuieli cu bursele private și solicită restituirea acestora.
De asemenea, cei 2% se pot redirecționa completând, tot până la 25 mai, formularul 200, în cazul celor care au obținut venituri din activități independente sau alte surse).
Precizăm că, în ambele situații, contribuabilii trebuie să cunoască destinația sumei, respectiv codul de identitate fiscală a entității către care redirecționează suma (codul fiscal) și contul organizației în format IBAN (24 de cifre).
Notă: În cazul în care nu se cunoaște suma care poate fi virată, contribuabilul nu va completa rubrica „Suma” din secțiunile în cauză, lăsând astfel Fiscul să calculeze și să vireze suma admisă potrivit legii.
Vă reamintim că persoanele care își exercită opțiunea de virare a sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, pentru susținerea entităților nonprofit sau a unităților de cult, pot să ceară direcționarea acestei sume către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult.
Atât formularul 230, cât și formularul 200 se depun în format hârtie, la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă cu confirmare de primire. Formularele se pot transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, astfel:
- prin intermediul site-ului ANAF, accesând serviciul ”Spațiu Privat Virtual”, care poate fi accesat prin autentificarea cu:
- credențiale de tip ”nume utilizator” și ”parolă” însoțite de coduri de autentificare de unică folosință ”OTP”;
- certificat digital calificat.
- prin internediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat.
Documentele trebuie să fie completate în două exemplare, din care copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, iar originalul se depune la:
- organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
- organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalți contribuabili persoane fizice.
Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
Care sunt avantajele implementării acestui sistem de redirecționare a 2% din impozit?
AvocatNet.ro a prezentat, într-un articol mai vechi, care sunt avantajele acestui sistem de redirectionare a 2% din impozitul pe venit. Astfel, printre beneficiile aduse se numără:
- susținerea entităților nonprofit în desfășurarea activităților proprii cu impact social;
- contribuirea la dezvoltarea societății civile prin crearea unei legături între cetățeni, stat și entitățile nonprofit;
- crearea unui mecanism prin care cetățenii pot decide asupra modului în care sunt cheltuiți 2% din impozitul pe venit;
- redirecționarea a 2% din impozitul pe venit nu generează costuri suplimentare pentru contribuabili;
- redirecționarea a 2% din impozitul pe venit nu reprezintă donație sau sponsorizare din partea persoanelor fizice.
Notă: Puteți consulta un model de completare a formularului 230, în vederea redirecționării a 2% din impozitul pe venit, în „Ghidul fiscal al contribuabililor care intenționează să redirecționeze 2% din impozitul pe venitul realizat în anul 2015”, ce este întocmit de ANAF şi este disponibil în fișierul atașat acestui articol.
Comentarii articol (1)